zażalenie na okręgówkę

• Autor wątku Autor wątku anakow
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anakow

Użytkownik
Odpowiedzi
320
Witam
Bardzo proszę o pomoc, gdzie teraz kierować odwołanie.
Dla wyjasnienie było dobrowolne poddanie się karze. Następnie złożone pismo do wykonawczego o zawieszenie wykonania kary do momentu rozstrzygnięcia przez Sąd wykonawczy. Sąd wykonawczy uznał, że nie widzi przeszkód do odbycia kary. Wysłaliśmy do okręgówki. okręgówka uznała, że na podstawie "negatywnej opini" utrzymuje decyzję w mocy. Mimo wszystko podważam negatywną opinię, którą zebrała policja na podstawie tego, że w sobotę o 10rano nie było go w domu ani w miejscu pracy..pierwszej, którą miał zaraz po wyjściu z aresztu. policja nie pofatygowała się aby sprawdzić ostatnie miejsce pracy, które podał przy posiedzeniu w wykonawczym. nawet nie przyjechali pod adres, który podaliśmy. Ale nie ważne ja mam powody aby podwazyć decyzję Sądu. proszę o wskazówki, gdzie pisać i za pośrednictwem którego Sądu. czy teraz zostaje nam Sąd Najwyższy czy jeszcze Apelacyjny. Sprawa dotyczy odroczenia wykonaia kary. Chciałam zauwazyć, że mój mąż jest już 4ty miesiąc na wolności..skoro jest takim przestępcą dlaczego ciagle jest na wolności? I kolejne moje pytanie brzmi: Dlaczego mija 4miesiąc wolności a Sąd ma obawy by podbić mu odroczenie na 3 lub nawet 6 miesięcy?

Postanowienie jest prawomocnie i nie przysługuje na nie żadne zażalenie.
[cytat="anakow"]Dlaczego mija 4miesiąc wolności a Sąd ma obawy by podbić mu odroczenie na 3 lub nawet 6 miesięcy?[/cytat]
Zapewne dlatego, że sąd uznał, iż nie ma podstaw do odroczenia wykonania kary.

Yossarian jak to jest prawomocne skoro posiedzenie było w piątek a na uprawomocnienie jest tydzień czasu?

jeszcze raz przepraszam za dublowanie.

Czyli nie mogę nic pisać? Czy to już była ostateczna decyzja?
A jeżeli uważam, że Sądy Krakowskie nie są sprawiedliwe tylko kolega koledze podtrzymuje decyzję? Można w jakiś sposób zmienić okręg?

Yossarian... w zasadzie nie zalezy nam tak bardzo na całym tym oroczeniu wykoniania kary...poprostu chcemy prztrwać przez święta dla dzieci a potem mąż się sam zgłosi do odbycia kary... czyli jeszcze tylko miesiąc

[cytat="anakow"]Yossarian jak to jest prawomocne skoro posiedzenie było w piątek a na uprawomocnienie jest tydzień czasu?
[/cytat]

Termin 7 dniowy dotyczy złożenia zażalenia na postanowienie sądu I instancji.
W tej sprawie sąd okręgowy był sądem II instancji i na jego postanowienia w przedmiocie utrzymania zaskarżonego postanowienia sądu rejonowego nie przysługuje zażalenie co oznacza, że jest prawomocne w dniu ogłoszenia.

upieram się może ale są tu pewne nieścisłości..adwokat (z urzędu) powiedział, że na uprawomocnienie jest tydzień czasu..na pytanie gdzie moge pisać odwołanie powiedział, że do Sądu Najwyższego

właśnie nie została udzielona odpowiedź na pytanie czy do sądu najwyższego można skierować jakieś odwołanie. A co w sytuacji jeśli wnioskujący o przerwę po uzyskaniu pozytywnej decyzji sądu pierwszej instancji dostał przerwę w wykonaniu kary na okres 6 miesięcy, i nie został prawidłowo poinformowany o wniesieniu zażalenia przez prokuratora a co za tym idzie nie został poinformowany o możliwości wniesienia odpowiedzi na zażalenie... nie zostały spełnione pzesłanki prawidłowego doręczenia w myśl przepisów kpk, i czy w takim wypadku będzie to już sprawa nienormowana przez kkw i wejdą tu przepisy kpk

Powrót