Zażalenie na postanowienie o odrzuceniu zażalenia

• Autor wątku Autor wątku Inkaska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

Inkaska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, mam dosyć duży problem. Kupiłam na licytacjii nieruchomość. Po przejściu wszystkich etapów sąd wydał postanowienie o przysądzeniu własności na co strona wniosła zażalenie ale to zażalenie nie zostało złożone w odpowiedniej liczbie egzemplarzy. Sąd wezwał stronę do uzupełnienia braków formalnych czego strona nie zrobiła. Sąd odrzucił zażalenie. Ponieważ jednak było to postanowienie kończące sprawę przysługuje na to kolejne zażalenie, które jak się domyślam nie zostanie złożone w komplecie. Co robić?

Zależy, po której stronie jesteś i co chcesz osiągnąć.

Chcę uzyskać prawomocne przysądzenie własności

W zasadzie niewiele. Jak druga strona uprze się żeby wykorzystać wszystkie przysługujące jej środki zaskarżenia to musisz cierpliwie to znosić i czujnie śledzić, pilnując swoich interesów.

Czyli może się to powtarzać następnych 20 lat?

dziękuję za szybką odpowiedź ale raczej mnie nie pocieszyła :) Pozdrawiam

Raczej nie tak długo. Jeśli zażalenie dotyczące meritum zostało trafnie odrzucone to powinna to być już raczej końcówka.

Mam podobny problem, tzn. dłużnik pisze zażalenia na odrzucone zażalenia. Zażalenia zawsze są takie same, bezpodstawne i niekompletne, jednak póki co skutecznie wydłużają czas postępowania (ok. 6 miesięcy). Czy warto w tej sytuacji poprosić o pomoc prawnika?
Ile to kosztuje?

Powrót