Zażalenie na postanowienie referendarza

• Autor wątku Autor wątku beta1979
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
beta1979 napisał:
Dopytam jeszcze Panią czy składając wniosek o uzupełnienie opinii, składam ją w kopii dla sądu, kopii dla powoda oraz kopii dla biegłego? Czy może tylko w jednej kopii - dla sądu?

Najlepiej w trzech egzemplarzach - jeden dla sądu, drugi dla powoda, trzeci dla biegłego.

Lathi napisał:
Najlepiej w trzech egzemplarzach - jeden dla sądu, drugi dla powoda, trzeci dla biegłego.

A czy jeśli powodów jest 4 (współwłaściciele), to dla nich jeden egzemplarz czy 4?

Skoro powód to 4 osoby, to składasz dla powoda 4 egz.
Brniesz w koszty które przyjdzie ci zapłacić.

wiegol napisał:
Skoro powód to 4 osoby, to składasz dla powoda 4 egz.
Brniesz w koszty które przyjdzie ci zapłacić.

W jakim sensie brnę? Chodzi o ilość egzemplarzy?

Nie o ilość. Chcesz wnioskować o wydanie opinii uzupełniającej przez biegłego, jak wysoki byłby koszt najmu dla lokalu bez prądu i gazu. Nie rozumiem, dlaczego wymagasz i chcesz narzucić by powód wynajął mieszkanie na wolnym rynku bez tych mediów przez x miesięcy (czyli okres bezumownego zajmowania lokalu przez ciebie). On nie dochodzi od ciebie zapłaty czynszu za okres zajmowania lokalu bezumownie w wysokości określonej w umowie. W mojej ocenie nawet jak złożysz taki wniosek, to sąd nie powinien rozpatrzyć go pozytywnie. Tego nawet nie da się wycenić. Na wolnym rynku nie ma mieszkań pod najem bez prądu (gaz jeszcze rozumiem, bo mógł nie być doprowadzony czy też został zastąpiony przez energię elektryczną). Nawet jak na dzień zawarcia umowy, prądu czy gazu w lokalu nie ma, to istnieje instalacja. Wystarczy podpisanie umowy z dostawcą i media będą w lokalu. Prościej już się nie da.
Niestety w postanowieniu sądu o dopuszczeniu dowodu z opinii biegłego nie ma mowy o czynszu bez mediów, jednakże składając wniosek o powołanie biegłego, ja pisałam o ustaleniu wysokości czynszu bez mediów.
Dlatego też uważam, że sąd od początku podjął właściwą decyzję.

wiegol napisał:
Nie o ilość. Chcesz wnioskować o wydanie opinii uzupełniającej przez biegłego, jak wysoki byłby koszt najmu dla lokalu bez prądu i gazu. Nie rozumiem, dlaczego wymagasz i chcesz narzucić by powód wynajął mieszkanie na wolnym rynku bez tych mediów przez x miesięcy (czyli okres bezumownego zajmowania lokalu przez ciebie). On nie dochodzi od ciebie zapłaty czynszu za okres zajmowania lokalu bezumownie w wysokości określonej w umowie. W mojej ocenie nawet jak złożysz taki wniosek, to sąd nie powinien rozpatrzyć go pozytywnie. Tego nawet nie da się wycenić. Na wolnym rynku nie ma mieszkań pod najem bez prądu (gaz jeszcze rozumiem, bo mógł nie być doprowadzony czy też został zastąpiony przez energię elektryczną). Nawet jak na dzień zawarcia umowy, prądu czy gazu w lokalu nie ma, to istnieje instalacja. Wystarczy podpisanie umowy z dostawcą i media będą w lokalu. Prościej już się nie da.

Dlatego też uważam, że sąd od początku podjął właściwą decyzję.

Wnioskowałam o powołanie biegłego mającego wyliczyć wysokość najmu bez mediów. Sąd wyraził zgodę na dopuszczenie opinii biegłego. Jeśli sąd przychylił się do mojej prośby, miał chyba w tym jakiś cel. Mógł nie wyrazić zgody.
Wynajem był z mediami, które zostały odłączone. Usilnie prosiłam współwłaścicieli o wyrażenie zgody na podłączenie mediów, albowiem bez ich zgody nie ma możliwości zawarcia umowy o dostawę energii elektrycznej. Oni nie chcieli wyrazić zgody, stąd sprawa trafiła do sądu i to sąd wydał zgodę na podłączenie energii elektrycznej, dzięki której mogłam jakoś funkcjonować z dziećmi, w tym jednym niepełnosprawnym.

Jeśli sąd przychylił się do mojej prośby, miał chyba w tym jakiś cel. Mógł nie wyrazić zgody.
Tak, ustalenia wysokości najmu tego lokalu w cenach wolnorynkowych, czyli wynagrodzenia z tego tytułu. Nic więcej.

wiegol napisał:
Tak, ustalenia wysokości najmu tego lokalu w cenach wolnorynkowych, czyli wynagrodzenia z tego tytułu. Nic więcej.

Dziękuję bardzo za informacje. Proszę mi zatem napisać, czy dobrze rozumiem; sąd chce sprawdzić czy kwota jaką żądają powodowie jest adekwatna do tej rynkowej? Jeśli tak jest, to może faktycznie nie ma sensu pisać o uzupełnienie tej opinii? Jejku, już naprawdę nie wiem co ma sens a co nie.

sąd chce sprawdzić czy kwota jaką żądają powodowie jest adekwatna do tej rynkowej?
Tak. Ty możesz wnieść zarzuty do opinii biegłego z zakresie ustalonej ceny najmu. Tylko nie na zasadzie "bo mi się tak wydaje" a każdy zarzut powinien być udokumentowany. Należało by sprawdzić czy wysokość ustalona przez biegłego nie odbiega od wysokości dla podobnych nieruchomości w okolicy. Można skorzystać z pomocy biur nieruchomości w tym regionie. Wiem, bo sam z tego korzystam.

wiegol napisał:
Tak. Ty możesz wnieść zarzuty do opinii biegłego z zakresie ustalonej ceny najmu. Tylko nie na zasadzie "bo mi się tak wydaje" a każdy zarzut powinien być udokumentowany. Należało by sprawdzić czy wysokość ustalona przez biegłego nie odbiega od wysokości dla podobnych nieruchomości w okolicy. Można skorzystać z pomocy biur nieruchomości w tym regionie. Wiem, bo sam z tego korzystam.

To chyba nie ma sensu, bo różnica między tym, co powodowie żądają a opinią biegłego jest dosłownie 150zł (biegły podał wysokość czynszu o 150zł więcej, niż żądają powodowie)

To w jakim celu wnioskowałaś o powołanie biegłego, tak w ciemno bez rozeznania rynku, na zasadzie bo mam prawo? Ktoś będzie musiał zapłacić jego koszty.

wiegol napisał:
To w jakim celu wnioskowałaś o powołanie biegłego, tak w ciemno bez rozeznania rynku, na zasadzie bo mam prawo? Ktoś będzie musiał zapłacić jego koszty.

Złożyłam wniosek do sądu o powołanie biegłego celem wydania opinii nt wysokości czynszu bez mediów.

Powrót