Zażalenie na postanowienie S.R.

• Autor wątku Autor wątku Alicja250
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Alicja250

Użytkownik
Odpowiedzi
35
Dzień dobry, proszę o szybką odp. bo mam 7 dni na złożenie pisma.:help:
Złożyłam wniosek o zwolnienie mnie od kosztów za biegłą sądową. Na rozprawie Sędzia zwolnił mnie z kosztu zaliczki w połowie. Dla mnie ta kwota i tak jest zbyt duża, więc od razu zareagowałam. Dlatego sędzia uzasadnił tę decyzję, że to ja złożyłam o biegłą, więc musiałam się liczyć z kosztami. Pod nosem wymruknął o zażaleniu i o wniosku o uzasadnienie i postanowienie. Wiem, że teraz za to trzeba zapłacić 100 zł. W sumie "uzasadnienie" już znam.
W związku z tym : 1) czy mogę od razu złożyć zażalenie na to postanowienie?
2) Czy jest jakaś opłata od złożenia zażalenia na takie postanowienie?

1. Nie, najpierw wniosek o pisemne uzasadnienie

2. Nie, zarówno od wniosku o uzasadnienie postanowienia w przedmiocie odmowy zwolnienia od kosztów jak i zażalenia na to postanowienie nie pobiera się opłat.

Jestem zaskoczona. Czy dobrze rozumiem: Jeśli jest wydane postanowienie o odmowie zwolnienia od kosztów sądowych, bez uzasadnienia to nie ponoszę kosztów od wniosku o uzasadnienie? Czy tylko w przypadku ogłoszenia na rozprawie kosztów biegłych?
Co z: Art. 25b. [Opłata od wniosku o doręczenie orzeczenia albo zarządzenia z uzasadnieniem]
Opłatę stałą w kwocie 100 złotych pobiera się od wniosku o doręczenie orzeczenia albo zarządzenia z uzasadnieniem zgłoszonego w terminie tygodnia od dnia ogłoszenia albo doręczenia tego orzeczenia albo zarządzenia.
Może jest różnica między słowami: "orzeczenie, zarządzenie", a "postanowienie"?

Ostatnia edycja:
Postanowienie o odmowie zwolnienia od kosztów jest wyjątkiem od reguły.

Obecnie 99% postanowień jest wydawanych bez pisemnego uzasadnienia i trzeba złożyć wniosek jego sporządzenie. To, co zostało powiedziane na rozprawie, to nie było formalne uzasadnienie, ale zasadnicze motywy rozstrzygnięcia.

"Od wniosku o doręczenie orzeczenia o odmowie zwolnienia od kosztów sądowych z uzasadnieniem nie pobiera się opłaty stałej w kwocie 100 złotych (art. 25b ust. 1 ustawy z dnia 28 lipca 2005 r. o kosztach sądowych w sprawach cywilnych, t.j. Dz.U. z 2020 r. poz. 755 ze zm.)." Uchwała Sądu Najwyższego z dnia 16 lipca 2021 r. III CZP 49/20

Art. 95 ust. 2 pkt 1 ustawy o kosztach sądowych w sprawach cywilnych - "Nie pobiera się opłat od zażalenia na postanowienie sądu, którego przedmiotem jest odmowa zwolnienia od kosztów sądowych lub cofnięcie takiego zwolnienia oraz odmowa ustanowienia adwokata lub radcy prawnego lub ich odwołanie".

Kochana, serdecznie Ci dziękuję. Smutne jest tylko to, że niektórzy sędziowie, w niektórych regionach naginają prawo i zwyczajnie "nabijają w butelkę" prostych ludzi :(

Powrót