Zbieg egzekucji alimentów - ZUS i komornik

• Autor wątku Autor wątku panmarucha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

panmarucha

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Dobry wieczór.
W systemie polskiego prawa istnieje równość organu egzekucji sądowej i organu egzekucji administracyjnej. Skoro tak, to dlaczego, na wniosek komornik, który ma egzekwować kwotę ok. 13 zł alimentów na moją pierwszą dorosła córkę, przekazał egzekucję alimentów na moją obecną żonę i syna właśnie kancelarii komorniczej? Do tej pory, w przypadku zbiegu egzekucji egzekucję prowadził ten organ, który egzekucję rozpoczął pierwszy,a wrazie wątpliwości, ten który egzekwował większą kwotę.

Ewentualne wątpliwości kto i co ma egzekwować wyjaśnia art. 773. § 1. k.p.c . (Dz. U. z 2016 r. poz. 1822) cytuję: „...w razie niemożności ustalenia tego pierwszeństwa – (egzekucję łączną prowadzi) organ egzekucyjny, który dokonał zajęcia na poczet należności w wyższej kwocie.”
Ale ten przepis jest już w przypadku alimentów nieaktualny...
Z mojej emerytury nie jestem wstanie pokryć alimentów na żonę i syna. Teraz, jeżeli je będzie egzekwował komornik, otrzymają kwotę jeszcze niższą, bo komornik potrąci koszty egzekucji.

Bardzo proszę o szybką pomoc - czterdziestopięcioletnia córka ma w nosie te 13 zł i ze złośliwości nie przerywa egzekucji, a sąd, od 2015 roku nie potrafi zakończyć sprawy z powodu niemożności ustalenia adresu córki w Niemczech...
Bardzo proszę o pomoc, bo ta paranoja wpędza mnie w dziwne stany.
Dobranoc
Marek
601713 567
mail: plusypulsu@gmail.com

Ale jakie jest pytanie? Bo jak sam wskazujesz obecnie jest 773§2(1) pkt 1 kpc, zgodnie z którym w przypadku zbiegu egzekucji sądowej i administracyjnej do tej samej rzeczy albo prawa majątkowego, gdy egzekucja sądowa dotyczy: 1) świadczeń alimentacyjnych, rentowych lub innych świadczeń powtarzających egzekucje do tej rzeczy albo prawa majątkowego prowadzi łącznie sądowy organ egzekucyjny, czyli komornik.

1. Czy komornik, po ukończenie przez dziecko 18 lat, ma obowiązek zażądać od dotychczas upoważnionego do odbioru alimentów nowego, podpisanego przez pełnoletnią osobę, upoważnienia ? Powstała przecież sprzeczność pomiędzy brzmieniem tytułu wykonawczego a stanem faktycznym?
2. Czy powstała sprzeczność pomiędzy w brzmieniu tytułu wykonawczego nie powinna wstrzymać egzekucji ?
3. Komornik akceptuje zamianę nazwiska mojej córki z Kania na Nowak. Od dnia 23.09. 1993 r., na podstawie pisma Stadt Frankfurt a/Main przekazującego katowickiemu oddziałowi NBP, że moja córka nazywa się teraz Nowak i na to nazwisko powinny przychodzić przelewy. Od tego czasu dla komornika wierzyciel Kania stała się wierzycielem Nowak i pod tym nazwiskiem występuję w kolejnych dokumentach wytworzonych przez Kancelarię, również powołujących się na tytuły wykonawcze wystawione na nazwisko Kania. Czy może to być podstawą wstrzymania egzekucji?
Na rany boskie, ja nie chcę zagłodzić mojej córki z pierwszego małżeństwa, walczę tylko, aby moja żona nie otrzymywała niższych alimentów. Czternastę którą otrzymam będę musiał przeznaczyć na alimenty - żona z samej renty nie wyżyje - to na razie załata dziurę. Musze znaleźć jakieś rozwiązanie i liczę, że od Was uzyskam pomoc. Na adwokata mnie nie stać...

Sprzeczności nie ma, alimenty od samego początku należne są alimentowanemu (dziecku), jedynie do osiągnięcia przez nie pełnoletności płatne są do rąk matki dziecka, gdyż dziecko po prostu nie ma pełnej zdolności do czynności prawnych.

Natomiast faktycznie praktykowane jest zapytanie po osiągnięciu przez dziecko pełnoletniości, czy podtrzymuje wolę egzekwowania alimentów przez komornika.

Zmiana nazwiska również nie stanowi przyczyny wstrzymania egzekucji, to nadal jest ta sama osoba, identyfikująca sie takim samym numerem PESEL.

W tym przypadku sprawa jest nieco bardziej skomplikowana - córka, od 6 roku życia, mieszka w Niemczech. Tak więc nie posiada numeru pesel... Zmiana nazwiska została dokonana bez mojej zgody i wiedzy. Tak więc nie wiem, czy nazwisko zostało przyjęte w trybie administracyjnym, czy też w wyniku ponownego wyjścia byłej żony za mąż za przesympatycznego i bardzo dobrego dla córki faceta. Komornik uznał, że informacja uzyskana od NBP, że powinna zmienić nazwisko adresata wystarczy...

Powrót