Zbieg egzekucji komorniczej i umorzenie postępowania alimentacyjnego z powodu braków

• Autor wątku Autor wątku kloster
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kloster

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam.
W maju 2012 w trakcie rozwodu, zostało wydane zabezpieczenie alimentacyjne na dzieci. Po krótkim czasie sprawa trafiła do komornika i trwała egzekucja.Raz mniej, raz bardziej skuteczna, w każdym razie jeszcze pozostało trochę zaległości z tamtego okresu.
W lipcu 2014 uprawomocnił się wyrok rozwodowy wraz z zasądzonymi alimentami.Alimenty w wyroku rozwodowym były o prawie 40 procent niższe niż wcześniejsze zabezpieczenie.Po otrzymaniu odpisu wyroku, przesłałem kopię do komornika, żeby od razu zmniejszyć kwotę egzekucji.Wtedy też komornik przysłał nowe wyliczenie zaległości z już skorygowaną kwotą alimentów bieżących.
W lipcu 2015, do mojego zakładu pracy przyszło zajęcie komornicze od drugiego komornika za kredyt bankowy. W sierpniu 2015 z zajęciem wynagrodzenia wystąpił też komornik prowadzący sprawę alimentacyjną i nastąpił zbieg egzekucji.Zostało wydane postanowienie iż sprawa alimentacyjna zostanie przekazana do komornika który pierwszy dokonał zajęcia .Od tej pory, co miesiąc do aktualnego komornika wpływa 60 proc wynagrodzenia i trafia do depozytu sądowego, gdyż komornik od alimentów nie przekazał dokumentów komornikowi właściwemu. W zwiazku z tym, iż mi dalej lecą odsetki , pieniądze w depozycie i nie trafiają ani do dzieci ani do banku, postanowiłem interweniować u komornika od alimentów, dlaczego nie przekazuję sprawy. I tu nastąpił zonk. Okazało się że komornik nie posiada w aktach oryginału tytułu wykonawczego. Dwukrotnie wzywał matkę dzieci do uzupełnienia tego braku, ta jednak nie reagowała.W dniu dzisiejszym dowiedziałem się telefonicznie, że komornik postanowił umorzyć sprawę alimentacyjną.
Co w związku z tym mnie czeka?
Czy komornik działał prawidłowo?
Jak będzie wyglądała w przyszłości sprawa kosztów przy ponownym oddaniu sprawy alimentacyjnej przez matkę dzieci a właściwie jej pełnomocnika?
Jak wygląda kwestia reszty zaleglości z czasów zabezpieczenia alimetacyjnego? Czy jest to połączone w jedną sprawę i całość zostanie umorzona?
Z góry dziękuję za odpowiedż.

Ostatnia edycja:
Ciąg dalszy sprawy.
Dostałem od komornika który prowadził pierwotnie sprawę alimentacyjną postanowienie o umorzeniu egzekucji z art 824 par 1pkt 1. Ze względu na brak oryginału tytułu wykonawczego komornik uznał że sprawa nie należy do organów sądowych.
Zostałem obciążony kosztami egzekucji .Czy słusznie , skoro egzekucja była prowadzona bezprawnie?
I jeszcze jedno pytanie. W trakcie tej egzekucji na podstawie zaświadczenia od komornika został przyznany na 2 miesiące fundusz alimentacyjny. Czy na podstawie tego umorzenia mogę się odwołać do funduszu , żeby fundusz wystąpił o zwrot nienależnie wypłaconego świadczenia?

Powrót