Zbierzność nazw wewnątrz gry komputerowej

• Autor wątku Autor wątku meti314
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

meti314

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Jestem współwłaścicielem studia gier. Mam aktualnie prawną zagwozdkę i miałem nadzieję, że ktoś mógłby mi pomóc.

W naszym studio tworzymy aktualnie grę która dzieje się w przyszłości w roku 2083. Akcja dzieje się w mieście w którym mamy mnóstwo bilboardów reklamowych. wszystkie bilboardy reklamowe tworzymy sami. Zauważyłem jednak, że czasem przypadkowo używamy nazw firm i produktów które gdzieś istnieją.
Przykładowo stworzyliśmy plakat filmu o nazwie "Singularity", który według naszej gry został stworzony w 2083 roku przez sztuczną inteligencję, i dostał oskara(tu też pytanie czy możemy coś takiego napisać). Jednakże w 2017 roku miał swoją premierę film o tej samej nazwie. Czy jest to już naruszenie praw autorskich?
Drugim przykładem jest bilboard reklamujący leki tworzone przez firmę EdenPharm, podobnie jak poprzednio, okazało się że taka firma istnieje.
W obu przypadkach jednak używamy zupełnie innych narysowanych przez nas znaków towarowych.

Reasumując, czy możemy czuć się bezpiecznie używając takich bilboardów?

Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Mateusz Pilski

Można usunąć literkę lub zmienić nazwę.

Dashing Fox napisał:
Można usunąć literkę ...
To błędna porada, były już takie sprawy i niestety rozstrzygnięcia były niekorzystne dla zmieniającego.

Nie jestem biegły z prawa autorskiego. Jednak jeśli logotyp jak i cała oprawa graficzna jest inna. Nazwa posiada inne brzmienie, to jedyne powiązanie jakie widzę to w zakresie działalności.

Dashing Fox napisał:
... Nie jestem biegły z prawa autorskiego. ...
I nie tylko w tym bo to domena Prawa własności przemysłowej. Zatem nie dyskutuj lecz tylko dopytuj.
Dashing Fox napisał:
... Jednak jeśli logotyp jak i cała oprawa graficzna jest inna. ...
Znak towarowy nie musi być w wersji słowno graficznej, możne być wyłącznie słowny.

Ostatnia edycja:
Powrót