Zbiórka pieniężna

• Autor wątku Autor wątku on19899
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

on19899

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
Na począku chciałbym się przedstawić i przywitać forumowiczów. Mam na imię Adam. Na forum wszedłem z dość istotnego powodu. Mój dobry znajomy dowiedział się, że jest chory na białaczkę. Potrzebuje pieniędzy na leki. Postanowiłem utworzyć konto bankowe na własne nazwisko i chodząc po domach ZNAJOMYCH osób prosić o pomoc. Przeszukując forum doszedłem do ustawy z 1933 r. gdzie jest punkt:
"Ustawa niniejsza nie ma zastosowania:(...)
c) do zbiórek, przeprowadzanych w lokalach prywatnych wśród grona osób
znajomych osobiście przeprowadzającym zbiórkę,"
Czy dobrze rozumiem, że nie trzeba zgłaszać zbiórki jeśli będzie organizowana ona osobiście w gronie znajomych? Zamierzam przede wszystkim osobiście odwiedzać osoby, które również znają chorego lecz dobrze by było prosić znajomeg mi osoby, które mimo, że nie znają osoby chorej to jednak pewnie chętnie by przyłączyły się do akcji .

Druga sprawa to, że chciałbym z nowoutworzonego konta przelewać pieniądze na konto znajomego. Niestety nie wiem jak wtedy jest z podatkiem od darowizny. Czy obowiązywałby mnie? Ew. czy jest możliwość ubiegania się o odpuszczenie podatku? Może ktoś organizował wcześniej podobne projekty i ma doświadczenie? Chętnie przyjmę wszelkie pomocne rady.
sarny@poczta.onet.pl
Pozdrawiam!
Adam

Nie prościej byłoby zgłosić się do jakiejś Fundacji i za jej pośrednictwem dokonywać zbiórki? Oni mają już wprawę w takich akcjach.Teraz każdy może przekazywać darowiznę na rzecz OPP ze wskazaniem że np. na leczenie konkretnej osoby...

Z pewnych przyczyn - nie. To musi być taka zbiórka jak napisałem wcześniej. Po prostu interesuje mnie czy jest możliwość utworzenia konta zwolnionego z podatku od darowizny lub by dowiedzieć się chociaż jaka kwota jest zwolniona z podatków. Lub czy ew. są inne drogi do załatwienia tej sprawy.

Przeczytaj:
Rozporządzenie MSWiA w sprawie sposobów przeprowadzania zbiórek publicznych oraz zakresu kontroli nad tymi zbiórkami z dnia 6 listopada 2003 r. (Dz.U 199 poz.1947)

Dziękuję za pomoc. Przeczytałem już ten plik jednak on dotyczy zbiórek publicznych. Zrezygnowałem z dodatkowego konta, będę podawał numer konta bezpośrednio znajomego ew. zbierał pieniądze osobiście i przekazywał rodzicom chłopaka.
Jakby ktoś kiedyś szukał takowego wątku:
Niestety jakoże byłaby to darowizna niepubliczna obowiązuje podatek od kwoty ok. 4600 zł na okres 5 lat od jednej osoby. Czyli, by kwota była nieopodatkowana jedna osoba może przesłać łącznie najwyżej ok. 4600 zł w ciągu 5 lat. Nie pamiętam dokładnie jaka była to kwota.

Powrót