Zbita matryca telewizora dochodzenie swoich praw problem

• Autor wątku Autor wątku krzysiek19822
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krzysiek19822

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam serdecznie mam maly problem otwoz zamowilem w sklepie przez internet telewizor o wartosci 8000zl. Telewizor zakupiony na raty z pierwsza wplata 3000zl pobranie. Telewizor przyszedl do mnie kurierem DPD 10 lutego 2015. Telewizor na palecie bardzo dobrze zabezpieczony co zreszta nawet mi kurier chwalil. Przesylke odebralem pudelko wygladalo idealnie, musialem wracac do pracy. Po powrocie ok 19 godziny po wypakowywaniu z kolegao okazalo sie matryca jest zbita. Zadzwonilem do kuriera niestety juz nie pracowal. Przyjechal nastepnego dnia spisalismy protokol szkody.
Telewizor odeslalem do sklepu, ktory odmawia wysylki nowego egzemplarza, poniewaz protokol nie byl spisany przy kurierze przy dostawie( bylem wzywany do pracy nie moglem go wyjac tym bardziej ze pudelko bylo cale i styropiany tez nie uszkodzone). Sklep w tej chwili spisal swoje protkoly i powiedzial ze uruchamia sie procedura. Wzywaja swoich bieglych i mowia ze dpd tez pewnie swoich wezwie.
Ja tego telewizora nie stuklem w zakladzie fryzjerskim mam kamery i wszystko widac jak telewizor wjezdza z kurierem oraz jak pozniej przychodze z pracy i go wyjmuje i jest stluczony.Ja tego telewizora nie stuklem sklep tez twierdzi ze kladl caly. Prosze o porade jakie teraz moge kroki poczynic ?. Moge tez isc do urzedu miasta po zapis kamery jak kurier wyjmuje go z samochodu i kladzie na wozek.
Mam pytanie co moge wiecej zrobic isc do rezecznika praw konsumenta? Isc do strazy miejskiej po zapis tej ich kamery? Zbierac juz material dowodowy? Bo raczej ta sprawa sie skonczy w sadzie ? Ja
Ostatnio edytowane przez krzysiek19822 : Wczoraj o 13:10.

Bardzo śmieszne mqm kamery i wszystko widać jak wypakowuje telewizor

Przesyłka była absolutnie cały czas i nieustająco pod nadzorem kamer - od momentu przyjazdu kuriera do momentu odpakowania przesyłki i moment odpakowywania jest również widoczny wraz z odpakowywaną zbitą matrycą? Masz ciągłość tego nagrania?

Tak mam ciągnąć nagrania. Wyjmuje w obecności dwóch osób oczywiście nie pokazuje rozbite matrycy do kamery jednak jasno to widać bo wszyscy nagle zmieszany patrzymy w jedno miejsce po czym chowamy z powrotem telewizor do pudełko i tak stoi. Następnego dnia przyjezdza kurier i spisuje my protokół. Chce teraz wysłać pismo przez rzecznika do sklepu wezwać go do naprawy przedmiotu na podstawie niezgodności towaru z umową to dobra droga? Co mi teraz polecacie?

Powiedz dokładnie od jakiego momentu do jakiego masz ciągłość oglądu przesyłki przez kamerę?
Kupiłeś na firmę, czy jako konsument?

Kupiłem jako konsument.. Jedna kamera jest przed zakładem fryzjerskim wiec widać jak telewizor jedzie na wózku do mnie później jak go w nosimy i zostaje w oku kamery cały czas jest ciągłość. Później ok 18 wracam z pracy i z kolega zabieramy go do drugiego pokoju jest w oku kamery cały czas wracam za godzinę i z tą samą osobą wypakowuje go z pudełka na dywan po czym po zauważeniu zbycia chowamy go do pudełka. Cały Czas jest ciągłość aż przychodzi kurier i spisuje protokół aż do jego wyjścia. Moge jeszcze isc na policje aby zdobyć nagranie na którym widać jak kurier wyjmuje telewizor z auta i kladzie na wozek nie wiem czy to tez się przyda? Dobrze mysle z tym rzecznikiem?

Mozesz poprosic o pomoc RK, ale obawiam sie, ze pozostanie Ci pozew cywilny z rezultatem nielatwym do okreslenia.

Spoko Loco nikt nie będzie ze mnie robił Debila ja nic nie stuklem

Masz racje tylko to na sklepie zgodnie z ustawą będzie ciąży obowiązek udowodnienia ze to ja to stuklem. Ktos będzie musiał osadzić kogo jest wina

Trudno a tak w ogóle Loco ty jesteś prawnikiem?

Teraz sugerujesz ze ja jestem w najgorszej sytuacji ze wszystkich stron?

Bede walczyl dobranoc

zwróć się do rzecznika Praw Konsumenta, ale ja mialam podobnie - kurier uszkodził przesyłkę podczas transportu,towar zapakowany,ubezpieczony, ale i tak kazali sie cmoknąc w tyłek, musiałabym isc do sadu,szkoda nerwów , u ciebie wartośc o wiele wieksza wiec nie rezygnuj

Powrót