Zbycie udziałów w sp. z o.o. - problem

• Autor wątku Autor wątku jokinma
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jokinma

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jestem posiadaczką 2% udziałów w spółce z o.o. Zgłosiłam Prezesowi Zarządu chęć ich zbycia (niestety telefonicznie) w dniu 22 września, zgłoszenie zostało przyjęte, poproszono mnie o telefon do prawnika Firmy celem ustalenia formy prawnej zbycia. Otrzymałam informację, ze ma być sporządzona umowa kupna-sprzedaży udziałów. W dniu 24 września Prezes Spółki wskazał mi nowego nabywcę, z którym umówiłam się na podpisanie aktu notarialnie w dniu 28 września. Umowa została spisana, termin płatności za udziały został wyznaczony na 15 października. Nie otrzymałam zapłaty. W dniu 14 października otrzymałam od Firmy zawiadomienie (datowane na 8 października, wysłane do mnie 13 października) o zwołaniu na 27 października Nadzwyczajnego Zgromadzenia Wspólników, którego celem jest wyrażenie zgody przez Wspólników na zbycie moich udziałów (jest taki wymóg w umowie spółki - zbycie udziałów lub ich zastawienie wymaga zgody wspólników wyrażonej w formie uchwały) Pytania: czy umowa zbycia jest ważna?, kto nie dopełnił formalności - ja czy zarząd spółki - dotyczy terminów zwołania zgromadzenia, jaki % wspólników musi wyrazić zgodę na zbycie?, w jakiej formie ja muszę otrzymać dokument zgody?, co jeśli zgody nie będzie? PROSZĘ O POMOC

Zgoda zarządu na zbycie jest obligatoryjna i wynika z KSH, natomiast zgoda wspólników w uchwale jest jak piszesz wymagalna w związku z postanowieniami umowy spółki. REówniez w umowie nalezy szukac odpowiedzi jakimi głosami i przy jakim forum musi taka zgoda nastapic a jesli nie ma na ten temat w umowie to szukaj W KSH,
przeważnie zwykła większoscia udziałów
Jesli sprzedałaś udziały w spółce bez tej zgody to nie musisz się aż tak martwić.
Pieniadze juz masz lub jeśli nie masz to w umowie masz termin zapłaty. W najgorszym przypadku zgode otrzymasz w sadzie ( chyba, że było pierwszeństwo nabycia przez pozostałych wspólników a ty sprzedałaś osobie trzeciej)

Powrót