Zbycie udziałów własnych i po zmarłym

• Autor wątku Autor wątku dorotalat39@interia.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dorotalat39@interia.

My spadkobiercy wiemy co zostało po zmarłym, ale spisu inwentarza nie robiliśmy i działu spadku na poszczególne osoby też nie
1 ze spadkobierców chce odkupić nasze udziały i tak na chłopski rozum chcemy zrobić wycenę nieruchomości
Połowa wartości będzie dla mnie, a z drugiej połowy podzielone na 6 osób czyli żona i 5 dzieci
Czy tak można załatwić sprawę? Czy trzeba najpierw zgłosić i komu, że mamy ten spadek
A dział spadku czy trzeba robić skoro chcę jako żona zbyć swoje udziały i mojej 3 dzieci (są dorośli ale w tym jesteśmy zgodni)

Połowa wartości będzie dla mnie, a z drugiej połowy podzielone na 6 osób czyli żona i 5 dzieci
A wszystkie osoby wymienione powyżej dziedziczyły? Spłata powinna dotyczyć wyłącznie spadkobierców zbywających udziały w nieruchomości.
Czy trzeba najpierw zgłosić i komu, że mamy ten spadek
Zgłosiliście nabycie majątku w wyniku spadkobrania do US?
Przeprowadzenie samego działu spadku nie jest obowiązkowe. Podobnie jak wykonanie spisu inwentarza - to przywilej, nie obowiązek. Jak nie ma potrzeby, to po co?

Wszystkie osoby dziedziczą, bo żona i 5 dzieci (w tym 2 z pierwszego małżeństwa zmarłego)
Nic jeszcze nie zgłaszaliśmy nigdzie
Bo krok po kroku chcę zrobić, a nie wiem co na początek
I jeszcze pytanie na co jest termin 6 m-cy, bo wszyscy mówią o tym terminie a czy on biegnie od śmierci spadkodawcy?

Ty na jakiej podstawie chcesz otrzymać spłatę i z czego? Piszesz jako mąż? Nigdy przy dziedziczeniu ustawowym nie dziedziczy mąż i żona.
co jest termin 6 m-cy, bo wszyscy mówią o tym terminie a czy on biegnie od śmierci spadkodawcy?
To zgłoszenie nabycia praw majątkowych w wyniku dziedziczenia. Najczęściej po to, by nie płacić podatku. Czas 6 m-cy liczony jest od dnia wydania aktu poświadczenia dziedziczenia przez notariusza lub wydania prawomocnego postanowienia o stwierdzeniu nabycia spadku przez sąd. To termin zawity, po jego upływie nie ma zmiłuj, płaci się podatek.

Piszę jako żona w swoim i 3 moich dorosłych dzieci
Chcemy zbyć udziały dla syna męża z pierwszego małżeństwa, tam była dwójka dzieci
Podobno nabycie i dział spadku oraz zbycie można załatwić od razu u notariusza
Chciałam wiedzieć też kto do tej pory powinien ponosić koszty podatku rolnego i rachunek za prąd
Bo tamtych dwoje się nie wyrywa, a ja myślę, że skoro opłacam ja wszystko to chyba zgłosić nabycie spadku i tą resztę powinnam w sądzie, gdyż może im nakazać zwrócić mi koszty w ich części

Piszę jako żona w swoim i 3 moich dorosłych dzieci
To co wyżej napisałaś, kłóci się z tym co napisałaś w pierwszym poście i cytuję poniżej:
To wprowadza zamieszanie i nie wiem czy dobrze Cię rozumiem? Rozumiem to tak, że zmarł Twój mąż. Nieruchomość była wspólnością małżeńską, więc dziedziczeniu podlega połowa. Druga połowa jest Twoja z małżeństwa.
Podobno nabycie i dział spadku oraz zbycie można załatwić od razu u notariusza
Można. Tylko po co dział spadku? Od razu akt przeniesienia własności poprzez sprzedaż.
Chciałam wiedzieć też kto do tej pory powinien ponosić koszty podatku rolnego
Spadkobiercy którzy przyjęli lub przyjmą spadek. Spadek nabywa się nie z dniem wydania kwitu poświadczającego dziedziczenie tylko z dniem jego otwarcia (śmierci spadkodawcy). Po upływie 6 m-cy od otwarcia spadku, spadek nabywa się z mocy ustawy. Nie ma już możliwości jego odrzucenia. Jeśli Ty od dnia otwarcia spadku do dnia wydania kwitu poświadczającego dziedziczenie spełniasz świadczenie za wszystkich, to masz roszczenie regresowe o to co spełniłaś za nich - stosownie do posiadanego udziału. To dotyczy wszystkich opłat z tytułu własności.
i rachunek za prąd
Ci, którzy z niego korzystają. Dotyczy opłat za wszystkie media.

Sory, że nie umiem sformułować myśli więc to tak po kolei piszę, teraz interesuje mnie czy dzieci z pierwszego małżeństwa mają się zrzec udziałow do mieszkania w którym z moimi dziećmi zamieszkuję gdy zrobię ten akt przeniesienia własności poprzez sprzedaż.
Dodam, że udziałów do mieszkania nie chcę zbyć

Jak najkorzystniej zbyć udziały spadkowe

Witam
W jednej rodzinie jest 2 dzieci które dziedziczą, oraz ja wdowa i 3 dzieci
Posiadam 3 nieruchomości z dwóch nieruchomości chcę dla jednego ze spadkobierców zbyć udziały spadkowe, oraz swoją połowę z małżeństwa. Jedną nieruchomość chcę zamienić za udziały 2 dzieci z pierwszego małżeństwa męża Spadkobierców wraz ze mną jest 6 , wiem że jako żona po zmarłym dziedziczę 1/4 spadku, swoją część mam 50%. więc udział mój jest duży. Jednak chcę, aby ten spadkobierca po odjęciu
udziałów swoich i siostry spłacił naszą czwórkę po równo dla każdej osoby
Jak to wygląda z podatkiem dla US. Czy zapłacimy? bo to przecież jest w kręgu rodziny

Powrót