Zbycie udziału w spadku

• Autor wątku Autor wątku winniepooh1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

winniepooh1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
Czy właściciel 1/3 udziału mieszkania własnościowego może zbyć swój udział na rzecz osoby trzeciej - niebędącej spadkobiercą - w drodze sprzedazy lub darowizny?

Jaki przepis ma tutaj zastosowanie?

Mówiąc bardziej obrazowo sytuacja wygląda tak, że jestem uwikłana w sprawę spadkową, która zapewne będzie ciągnęła się latami i chcę się z tego wyplątać. Z różnych względów (o których nie chcę tu pisać) nie mogę odrzucić spadku, ani przekazać swojej części żadnej ze stron postępowania.

Myślę o przekazaniu swojego udziału kościołowi, Caritasowi, domowi dziecka, innej organizacji lub osobie prywatnej. Bardzo proszę o porady i opinie.

winniepooh1 napisał:
Czy właściciel 1/3 udziału mieszkania własnościowego może zbyć swój udział na rzecz osoby trzeciej - niebędącej spadkobiercą - w drodze sprzedazy lub darowizny?

Jaki przepis ma tutaj zastosowanie?

Mówiąc bardziej obrazowo sytuacja wygląda tak, że jestem uwikłana w sprawę spadkową, która zapewne będzie ciągnęła się latami i chcę się z tego wyplątać. Z różnych względów (o których nie chcę tu pisać) nie mogę odrzucić spadku, ani przekazać swojej części żadnej ze stron postępowania.

Myślę o przekazaniu swojego udziału kościołowi, Caritasowi, domowi dziecka, innej organizacji lub osobie prywatnej. Bardzo proszę o porady i opinie.

art. 1051 kc. Spadkobierca, który spadek przyjął, może spadek ten zbyć w całości lub w części. To samo dotyczy zbycia udziału spadkowego.

Piszesz, że nie możesz odrzucić spadku. Czy to oznacza, że jeszcze masz czas na jego odrzucenie/przyjęcie? Bo jeśli tak to oznacza, że jeszcze zbyć udziału nie możesz. Wpierw trzeba przyjąć a potem dopiero zbyć.

Art. 1036 kc.Spadkobierca może za zgodą pozostałych spadkobierców rozporządzić udziałem w przedmiocie należącym do spadku. W braku zgody któregokolwiek z pozostałych spadkobierców rozporządzenie jest bezskuteczne o tyle, o ile naruszałoby uprawnienia przysługujące temu spadkobiercy na podstawie przepisów o dziale spadku.

Właśnie rzecz jest w braku zgody pozostałych.
Jak interpretować zdanie "bezskuteczne o tyle, o ile naruszałoby uprawnienia przysługujące temu spadkobiercy na podstawie przepisów o dziale spadku"
czy jeśli swoją część nieruchomości przekażę osobie prywatnej lub instytucji jako darowiznę to narusza uprawnienia pozostałych spadkobierców?
Co jeśli pozostali spadkobiercy nie zgadzają się na nic dla zasady: nie bo nie, a sytuację wykorzystują do obrzucania się błotem?

Po co mi był ten cholerny spadek...

Czy notariusz wykona umowe przeniesienia ułamkowego udziału bez zgody pozostałych.
Jak powinna wyglądać umowa notarialna w takich przypadkach.

Nie jestem autorką tego postu jednak intresuje mnie odpowiedż jak to wygląda pod względem prawnym.
Czy są ograniczenia przy spisywaniu umowy notarialnej.

Dziękuje bardzo za dodatkowe wyjaśnienie.

W postępowaniu spadkowym lub w dziale spadku - dobrze jest złożyć wniosek w sądzie wieczystoksięgowym o wpis ostrzeżenia o toczącym się postępowaniu.
Gość aby nabyć udział w spadku musi przedstawić wypis z KW notariuszowi ,
Ten z kolei zaś spisuje umowę, lecz powinien poinformować o tym, iż jest ona bezskutecznie zawieszona, a to dlatego że wymagana jest zgoda wszystkich spadkobierców. Nieważności można dochodzić w rok od sporządzenia umowy, gość z kolei nie może zasłaniać się nieznajomością treści wniosków w KW, naruszenie przepisów o dziale spadku w szczególności przy zniesieniu współwłasności nieruchomości jest oczywiście zależne od stanu faktycznego sprawy, jednakże oczywiste jest iż nielogiczne i sprzeczne ze społeczno gospodarczym przeznaczeniem nieruchomości jest sprzedaż udziału (mniejszościowego) w spadku osobie trzeciej przed dokonaniem owego.

Bardzo ładna odpowiedż.
W moim przypadku spadkobierca ma cel wyzbycia się swojego ułamku po to aby nie zostały zaliczone darowizny na schede spadkową.

Ile kosztuje takie ostrzeżenie z wpisem do KW.
W jakiej poprawnej formie powinno być napisane takie ostrzeżenie aby Wydział KW
nie oddalił takiego ostrzeżenia.

Dziękuje bardzo.

Powrót