Zbycie wierzytelności

• Autor wątku Autor wątku BlazejN
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BlazejN

Użytkownik
Odpowiedzi
90
Witajcie,
Mam taki problem: Wystawiłem FV firmie, która z różnych względów nie chciała ich opłacić.
W związku z tym, podpisałem umowę o powierniczy przelew wierzytelności firmie windykacyjnej. W umowie zobowiązałem się przekazać wszelkie dokumenty wymagane podczas pozwu w sądzie (FV, ponaglenia, protokołu odbioru, etc.).

W paragrafie 3 dotyczącym zapłaty mamy paragraf:
"Cesjonariusz, przekazuje Cedentowi z tytułu wierzytelności oraz związanych z nią praw i roszczeń określonych w par. 1 kwotę: xxx (słownie: xxx) w terminie 35 dni od dnia podpisania niniejszej umowy na konto: 1233456. Powyższa kwota wynika z należności głównej fakturowej opisanej w par. 1 pomniejszonej o 18% wynagrodzenia plus 23% VAT. Przy obliczaniu terminu decyduje data nadania przelewu przez Cesjonariusza."

W punkcie 3 tego samego par. widnieje zapis:
"Podstawą do rozliczenia wynagrodzenia będzie FV wystawiona przez Cesjonariusza. Cedent oświadcza, że jest płatnikiem VAT i wyraża zgodę na wystawianie przez Cesjonariusza FV bez jego podpisu zgodne z obowiązującymi w tej mierze przepisami".

Umowa została podpisana dnia 31-01-2017. Do dzisiaj nie zobaczyłem ani grosza a Cesjonariusz nie chce wypłacać pieniędzy twierdząc, że sprawa w końcu trafiła do sądu.
Byłem przekonany, że po 35 dniach od daty umowy otrzymam przelew na kwotę xxx.

Oczywiście jest zapis, że jeśli Cesjonariusz się nie wywiąże z zapisu par 3, Cedent może rozwiązać umowę po 2ch miesiącach od upłynięcia terminu.

Pytanie:
1. co oznacza zdanie: "Przy obliczaniu terminu decyduje data nadania przelewu przez Cesjonariusza"?
2. Jeśli rozwiążę umowę z Cesjonariuszem a postępowanie sądowe zostało już wszczęte to jak wygląda kwestia kosztów sądowych i prowadzenia postępowania? Rozumiem, że po rozwiązaniu umowy przejmuję wszelkie sprawy i muszę je ciągnąć bądź odstąpić od powództwa?
3. Jeśli umowa trwa a Cesjonariusz doprowadzi do egzekucji wierzytelności to jak wygląda kwestia kosztów? Rozumiem, że Cesjonariusz ma je pokryć na własny rachunek w ramach wynagrodzenia czy obciąży mnie kosztami (w umowie nic na ten temat nie ma)?

nie przejmuj sie trollem wyżej, zaczekaj na sensowną odpowiedz :)

Nikt nie wie co zrobić w takiej sytuacji?

Może to niewłaściwy dział? Może ktoś podpowie?

Powrót