Zbyt niska cena w umowie przedwstępnej

• Autor wątku Autor wątku asia68
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asia68

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Moje mieszkanie jest na końcowym etapie budowy przez developera.
Kilka miesięcy temu podpisałam umowę przedwstępną z chętnym na zakup tego mieszkania, bo nie daję sobie rady ze spłatą kredytu. Z informacji od developera wynikało, że mieszkanie niedługo zostanie oddane. Developer opóźnia termin oddania mieszkania i podpisanie aktu notarialnego. W ostatnim czasie ceny mieszkań gwałtownie rosły, w związku z czym cena uzgodniona w umowie przedwstępnej stała się nieco za niska. Czy mogę coś zrobić w tej sytuacji, żeby nie stracić na tym interesie?

Można spisać aneks do umowy przedwstępnej i ustalić nową cenę, ale szczerze wątpię aby druga strona się na to zgodziła. Można jednak spróbować.

To znowu ja. Nurtuje mnie ta sprawa i rozmyślam jeszcze nad jedną kwestią. Czy umowa przedwstępna podpisana w momencie, kiedy sprzedający nie ma jeszcze prawa własności mieszkania, jest ważna? Czy można podpisać umowę przedwstępną jeśli nie ma się aktu własności mieszkania?

W przypadku sprzedazy mieszkania bez posiadanego prawa do niego taka umowa podlega cesji miedzy deweloperem a tym nowym kupujacy. po prostu za pani miejsce do transakcji wchodzi 3 osoba, ktora bedzie miala prawo wlasnosci tego mieszkania. w przypadku zawarcia umowy cywilnej zostala ona blednie sporzadzona. poniewz pani mogla tylko cedowac swoje prawo do przyszlego lokalu.

Dziękuję za to info. To już jakiś cień nadziei dla mnie. Ale co to oznacza, że umowa cywilna została sporządzona błędnie? Czy podpisana umowa przedwstępna u notariusza jest nieważna? To jest dla mnie istotna kwestia. Czy mogę uznać, że tej umowy nie ma - bez negatywnych konsekwencji prawnych dla mnie? Nie chcę robić cesji umowy z deweloperem, bo zbyt wiele bym na tym straciła. Chcę poczekać do uzyskania aktu notarialnego i wtedy sprzedać mieszkanie. W umowie przedwstępnej, o której mowa, jest powołanie się na umowę wstępną z developerem, oraz że sprzedam mieszkanie w ciągu 3 miesięcy od momentu nabycia praw do mieszkania. Będę wdzięczna za pomoc w uzyskaniu odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie. Nie śpię po nocach z powodu tej niskiej ceny.

umow nalezy dotrzymywac, to pani strata ze nie przewidziala pani zachowan rynku, jezeli tak latwo mozna by bylo zrywac umowy, to nikt by ich nie zawieral, wiadomo ze w dzisijeszym swiecie ktos zyskuje a ktos tracji, dlatego sa roznice miedzy nami, jednakze w swietle prawa nie jestem w stanie odpowiedziec co do waznosci umowy, bez tresci umowy ciezko na to pytanie odpowiedziec, poniewaz moga byc w niej zawarte informacje o ktorych pani mysli ze nie sa wazne

Powrót