Zbyt niskie stypedium socjalne

• Autor wątku Autor wątku kendo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kendo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
Witajcie,

Kilka tygodni temu złożyłem na uczelni (uniwersytet) potrzebne "papiery" na przyznanie stypendium socjalnego. W tym tyg. otrzymałem pozytywną wiadomość - stypendium przyznane;) Zaskoczyła mnie tylko jego wysokość - 150zł. Z tego co słyszałem, na innych uczelniach (politechnika) wysokość stypendium sięga ok. 500zł
Czy możliwe, iż zaszła jakaś pomyłka?

Dziekuje za wszelką pomoc i rady;)

Kwoty stypendiów są ustalane odrębnie przez każdą uczelnię. W jednej minimalne może wynieść 100, w innej 200 zł. Zależy ona też od liczby osób ubiegających się o nie.
Zajrzyj do odpowiedniego regulaminu.

nieczego istotnego nie znalazłem. tylko to:
Od dnia 1 listopada 2009 roku maksymalna wysokość dochodu uprawniająca do ubiegania się o stypendium socjalne, stypendium mieszkaniowe oraz stypendium na wyżywienie została podwyższona z 572 zł do 602 zł.

Ten "zabieg" obniżenia poprzeczki może świadczyć o tym, że do tej pory mało studentów "łapało się" na stypendium? Nie mylę się?
To dlaczego jest ono tak niskie?!

kendo napisał:
Ten "zabieg" obniżenia poprzeczki może świadczyć o tym, że do tej pory mało studentów "łapało się" na stypendium?

Chyba odwrotnie.

no to niestety wyższe Ci sie nie należy

U.M. w Białymstoku - stypendium na wyżywienie = 50 zł. W sumie socjalne, mieszkaniowe i na żywienie = 350 zł.

Powrót