Zdanie matury przy jednoczesnym opuszczeniu szkoły

• Autor wątku Autor wątku MorticiaAddams
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MorticiaAddams

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Przepraszam, jeśli dział będzie nieodpowiedni. Mam dość skomplikowaną sytuację, więc na wszelki wypadek umieściłam temat w dziale ogólnym.

Jestem w 2 klasie liceum, w kwietniu skończę 18 lat. Z pewnych przyczyn nie mogę wrócić do macierzystej szkoły, jednak bardzo zależy mi na tym, żeby zdać maturę w terminie i dostać się na studia.
Rodzice nie chcą mnie wysłuchać i pozwolić choćby na zmianę szkoły - mimo że wiedzą, że powrót do szkoły mnie zniszczy, mam depresję i coraz intensywniejsze myśli samobójcze (o czym nie mogę im powiedzieć, bo trafiłabym z powrotem do szpitala psychiatrycznego).
Jakie są możliwe rozwiązania w takiej sytuacji? Jak wygląda kwestia egzaminów klasyfikacyjnych? Czy istnieje możliwość zdania ich i matury w budynku innym niż ten macierzystej szkoły?

byłabym bardzo wdzięczna za jakąkolwiek pomoc.

Trochę nieprecyzyjny tytuł. Warunkiem przystąpienia do egzaminu maturalnego jest ukończenie szkoły średniej. Ty jesteś w drugiej klasie, musisz skończyć ten rok i jeszcze następny. Gdy osiągniesz pełnoletność będziesz jednak mogła zmienić szkołę samodzielnie.

Rozumiem, że będziesz nieklasyfikowana i dlatego myślisz o egzaminach klasyfikacyjnych? Czy Twoje nieobecności są usprawiedliwione?

Co do samego egzaminu maturalnego, to co do zasady pisze się go w budynku macierzystej szkoły. Możliwe jest dostosowanie warunków ze względu na różne dysfunkcje, jednak to są już przepisy bardzo szczegółowe i myślę, że powinnaś wykonać telefon do OKE, gdyż na tym forum może nie znaleźć się osoba, która ma dostateczną wiedzę w tej kwestii.

Pamiętaj jednak, że maturę będziesz zdawać dopiero za półtora roku. Najpierw zajmij się ukończeniem szkoły...

Powrót