zdj. samochodu z ogł. a zarobek na nich przez firme WWW

• Autor wątku Autor wątku Fotozagadka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Fotozagadka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam przejrzałem forum ale nic konkretnego nie znalazłem tylko cytat "zdjęcie samochodu wystawionego na aukcję nie stanowi utworu" PROBLEM POLEGA NA : zdjecia mojego auta które było wystawione w polskim i zagranicznym portalu ogłoszeniowym , zostały udostępnione bez mojej zgody na stronie WWW firmy internetowej, żeby zobaczyć m.in zdjecia które ja robiłem i zostaly skopiowane z ogłoszenia samochodu każdy musi tej firmie WWW zapłacić i zapłaciło już ponad 100 osób
PYTANIE:Jak to sie ma z naszym prawem czy firma WWW może udostępniać moje zdjecia i dodatkowo czerpać z tych zdjec korzyści majątkowe. i jak do końca jest z tym prawem autorskim w tym przypadku
Cytat z początku posta ma tu zastosowanie czy mamy doczynienia z łamaniem prawa ? DZIEKUJE WSZYSTKIM za wskazówki

Fotozagadka napisał:
... "zdjęcie samochodu wystawionego na aukcję nie stanowi utworu" ...
Kompletnie błędne twierdzenie, jest jak najbardziej utworem chronionym prawem.

Wezwij pismem zpo do zaprzestania naruszania Twoich autorskich praw majątkowych i osobistych, przedstaw swoje roszczenia (Art. 79., Art. 78.), poinformuj o odpowiedzialności karnej (Art. 116., Art. 115.). W razie braku reakcji kieruj pozew do Sądu lub/i złóż doniesienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa. http://forumprawne.org/prawo-autorsk...okrewnych.html

[FONT=&quot]Użyj też opcji - szukaj bo temat był wielokrotnie omawiany.[/FONT]

Ostatnia edycja:
Powrót