Zdjęcia dla firmy - facebook

• Autor wątku Autor wątku Malt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Malt

Użytkownik
Odpowiedzi
31
Witam,

Mam pytanie dotyczące praw autorskich odnośnie zdjęć.
Wiem, że był tu poruszany ten temat, jednak mój się trochę różni.

Prowadzę portal, na którym umieszczam zdjęcia, które wykonuje na zlecenie lokali. Każde zdjęcie jest z znakiem danego lokalu i logiem portalu. Zdjęcia tak oznakowane, są również przekazywane dla firmy, z którą podpisuję umowę i zazwyczaj umieszczają je publicznie na swoim fanpage'u.

Niestety ostatnio zauważyłem, że te zdjęcia są umieszczane na konkurencyjnych portalach z informacją, że są one ściągnięte ze strony facebook. Oczywiście firma ma pozwolenie na umieszczanie tylko na swoich stronach.

Czy w takim przypadku mogę domagać się odszkodowania od konkurencyjnych portali, które wykorzystują moje zdjęcia bez zgody?

Z góry dziękuje i pozdrawiam

Malt napisał:
... zazwyczaj umieszczają je publicznie na swoim fanpage'u. ...
Malt napisał:
... są one ściągnięte ze strony facebook. Oczywiście firma ma pozwolenie na umieszczanie tylko na swoich stronach. ...
A próbowałeś chociaż raz zapoznać się z regulaminem owego portalu?

Tak i z tego co mi wiadomo, właścicielem zdjęć staje się facebook po zamieszczeniu na ich stronie, ale to facebook a nie inny kolejny portal. Jeśli dobrze rozumiem.

Malt napisał:
... właścicielem zdjęć staje się facebook po zamieszczeniu na ich stronie, ...
W którym miejscu wyczytałeś taką bzdurę? Na pewno czytałeś samodzielnie regulamin?

Nie, gdzieś takie artykuły głupie znalazłem.

To jak jest w końcu z tymi zdjęciami ?
Czy mogą domagać się odszkodowań od właścicieli portali?

Czy może ktoś pomóc w tej sprawie?

Malt napisał:
... zazwyczaj umieszczają je publicznie na swoim fanpage'u. ...
To w końcu mają na to zgodę czy też nie? Jeśli tak to takie są jej konsekwencje. W końcu przeczytaj regulamin fb :!:

Firmy, które kupują u mnie usługę fotograficzną, mają pozwolenie na udostępnianie ich na swojej stronie, fanpage'u itp.

Powrót