Zdjęcia do dokumentów - definicja papieru fotograficznego

• Autor wątku Autor wątku marekm72
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marekm72

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Nie mam pewności czy to najlepszy dział dla tego pytania - nową technologią jest tu druk zdjęcia na drukarce zamiast tradycyjnego wywołania w ciemni.

Sprawa z pozoru błaha - zdjęcie przygotowane zgodnie z https://www.gov.pl/web/gov/zdjecie-do-dowodu-lub-paszportu - jest w formie elektronicznej, po wydrukowaniu w 1200 dpi ma wymagane wymiary 35*45 mm - ale instytucja (w tym przypadku publiczna szkoła podstawowa, zdjęcie dziecka do karty rowerowej) odmawia przyjęcia bo nie jest na papierze fotograficznym. Nie chcą jednak konkretnie powiedzieć jaki papier uważają za fotograficzny i dlaczego mój ich zdaniem nie jest - po prostu "nie mamy pańskiego płaszcza". Na pisemną odmowę każą czekać 2 tygodnie więc dla świętego spokoju pozostanie zamówić odbitki. Ale będzie tych zdjęć więcej (dowody dla dzieci i paszporty dla całej rodziny), chcę drukować samodzielnie i uniknąć niespodzianek.

W rozporządzeniu MSWiA o dowodach osobistych z 2025 jest mowa o papierze fotograficznym, ale nigdzie nie widzę definicji tego pojęcia. Nie ma nic o wymaganym papierze czy technologii druku. U mnie jest to drukarka laserowa kolorowa, urządzenie wielofunkcyjne starszej daty ale z wyższej półki (HP CLJ 4730 MFP), moim zdaniem jakość OK choć wiem że drukarki "foto" zwykle są atramentowe lub sublimacyjne. Drukarka może drukować na papierze max 220 g/m2, mój ma 120 bo taki nieco grubszy był pod ręką (zwykły z ryzy A4 ma 80), jakby ktoś powiedział że ma być 150 lub 200 to też takiego mogę użyć (o ile dopuszczony do użytku w drukarkach laserowych), ale nigdzie nie widzę takich wytycznych.

Wikipedia - "materiał światłoczuły w postaci papieru pokrytego światłoczułą warstwą zawiesiny chlorków lub bromków srebra w żelatynie" - czyli trzymając się ściśle tego, odbitki cyfrowe z drukarki są nielegalne i trzeba wywoływać tradycyjnie w ciemni (jeśli ktoś jeszcze się tego podejmie, nie będzie szybko ani tanio). Zna ktoś jakieś przepisy / orzecznictwo gdzie byłyby doprecyzowane wymagania jakie ma spełniać zdjęcie?

Kluczowe dane techniczne papieru fotograficznego
Wybierając papier do drukarki atramentowej lub termosublimacyjnej, warto zwrócić uwagę na poniższe parametry:
Gramatura: Określa grubość i sztywność arkusza.
- 150–200 g/m²: Standard do prostych wydruków pamiątkowych.
- 230–260 g/m²: Rekomendowane dla wysokiej jakości zdjęć z dużą głębią detali.

Wykończenie powierzchni:
- Gossy (Błyszczący): Zapewnia żywe, nasycone kolory i wysoki kontrast.
- Matowy: Brak odblasków, idealny do prezentacji lub oprawienia w ramkę.
- Satynowy / Luster / Półbłysk: Kompromis między matem a błyskiem; redukuje odciski palców i odblaski.

Zdjęcia wykonane na kliszy wymagają posiadanie ciemni. Natomiast zdjęcia cyfrowe drukują odpowiednie urządzenia

Powrót