Zdjęcia i czcionki

• Autor wątku Autor wątku pinczer92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pinczer92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam serdecznie,
Uprzejmie proszę o ostateczne rozwiązanie kwestii publikacji zdjęć i czcionek pochodzenia filmowego.
Chciałbym wiedzieć w 100% czy mogę swobodnie publikować na dowolnym blogu/stronie internetowej bądź fanpage FB zdjęcia pochodzące ze strony np. ***mod*** lub innych oraz używać czcionek dokładnie takich samych jak te, które zostały zaprojektowane specjalnie do filmów z rożnych lat?

Oraz mam taki dodatkowy problem. Osoba prowadząca dany blog wykonała dla mnie zdjęcie (bezpłatnie). Czy muszę uzyskać zgodę na publikacje i na jakiej zasadzie spisać taką zgodę?
Proszę o wyrozumiałość :)

Pozdrawiam

Co do zasady korzystanie z cudzych utworów wymaga zgody uprawnionego lub licencji ustawowej (dozwolonego użytku) o ile oczywiście nie wygasły jeszcze prawa autorskie majątkowe.

Dzięki za odpowiedź.
Po ilu latach takie prawa majątkowe wygaszają?

Czy takie Zdjęcia muszą być podpisane z jakiego źródła pochodzą i wtedy można publikować?

Po siedemdziesięciu latach licząc od następnego roku po śmierci autora. Zawsze należy oznaczyć zdjęcie zgodnie z wolą autora, a w przypadku dozwolonego użytku podać źródło.

Czyli prawa autorskie muszą być respektowane tylko w przypadku jakiejkolwiek działalności zarobkowej, a co do non-profit mogę udostępniać swobodnie?

Na przykład gdy ustawię sobie na fb zdjęcie Clinta Eastwooda jako zdjęcie profilowe grozi mi złamanie prawa autorskiego fotografa, który to zdjęcie wykonał bądź kogos innego?

pinczer92 napisał:
Czyli prawa autorskie muszą być respektowane tylko w przypadku jakiejkolwiek działalności zarobkowej, ...
Zawsze muszą być respektowane.

To w takim razie 80% ludzi łamie prawo autorskie :) :D
Bo ciągle ktos coś wrzuca na fb i różnego rodzaju blogi.

Być może mieści się to w ramach licencji, licencji ustawowych.

To, że uprawnieni nie korzystają ze swoich praw w dochodzeniu roszczeń nie oznacza, ze takie działanie jest legalne.

Powrót