zdjęcia i śledzenie

• Autor wątku Autor wątku natalinka1906
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

natalinka1906

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Potrzebuję pomocy.
Mam znajomego,co non stop robią mu zdjęcia( jest kierowcą autobusu) i śledzą.
Ten co mu robi zdjęcia zasłania się,że robi zdjęcie autobusowi a wiemy,że ewidentnie celuje w niego. Czy w tym przypadku przyjmą to na policji? Czy ten co mu robi ma racje ( piszę,że niby wtedy nie ma ochrony wizerunku i wrzuca je do neta)?

natalinka1906 napisał:
Mam znajomego,co non stop robią mu zdjęcia( jest kierowcą autobusu) i śledzą.
co to znaczy non-stop? - od kiedy? ile razy dziennie ? kto śledzi i czym to się przejawia?

natalinka1906 napisał:
Ten co mu robi zdjęcia zasłania się,że robi zdjęcie autobusowi a wiemy,że ewidentnie celuje w niego.
wiemy? - a ilu was jest i skąd wiecie?

natalinka1906 napisał:
Czy ten co mu robi ma racje ( piszę,że niby wtedy nie ma ochrony wizerunku i wrzuca je do neta)?

a widziałeś te zdjęcia w necie? jak wyglądają? czy są tam jakieś komentarze?

Od Grudnia 2014 roku to trwa. Ponad 40 letni chłop jeździ za nim od pętli do pętli,szuka go specjalnie po mieście.Zaczepia go słownie ,robi zdjęcia. Widzę,że ten kolega jest przestraszony,nawet mu to mówił. Ja i kolega wiemy o tym,że specjalnie za nim jeździ i celuje prosto w niego( czasem nas podpuszczał i pytał gdzie jest,żebyśmy pomogli szukać) Komentarzy nie ma są zablokowane,ale pełno w galerii jego zdjęć ( ale zasłania się koleś,że robi krajobrazom itd, a zdjęcia z jego meczu -jako impreza publiczna, nawet na meczu celował tylko w niego) Nie miał żadnego pozwolenia na robienie zdjęc i jako 'kibic' był tylko on.Nie wiem co zrobić

Prawdopodobnie do rozpowszechniania wizerunku tutaj nie dochodzi. Jeśli uważacie, że macie do czynienia z nękaniem zwróćcie się z tą sprawa do Policji:
Przepis prawny:
Kodeks karny
§ 1. Kto przez uporczywe nękanie innej osoby lub osoby jej najbliższej wzbudza u niej uzasadnione okolicznościami poczucie zagrożenia lub istotnie narusza jej prywatność,
podlega karze pozba*wienia wolności do lat 3.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto, podszywając się pod inną osobę, wykorzystuje jej wizerunek lub inne jej dane osobowe w celu wyrządzenia jej szkody majątkowej lub osobistej.
§ 3. Jeżeli następstwem czynu określonego w § 1 lub 2 jest targnięcie się pokrzywdzonego na własne życie, sprawca
podlega karze pozbawienia wolności od roku do lat 10.
§ 4. Ściganie przestępstwa określonego w § 1 lub 2 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Ostatnia edycja:
Dowody mam na tego kolesia. Muszę iść do notariusza je potwierdzać?(tak gdzieś słyszałam)

Na nękanie Pawła( znajomego) rozmowy,te zdjęcia.

zacznijmy od tego że dla ewentualnego postępowania jesteś nikim...co najwyżej świadkiem... jakiekolwiek zawiadomienie mógłby złozyć ten kierowca ....

Mam rozumieć, że mogę sobie robić zdjęcia w miejscu publicznym komu chcę i ile chcę, pod warunkiem, że ich nie upubliczniam?

Pomijając możliwość nękania, tak masz rozumieć.

Powrót