Zdjęcia mojego autorstwa...

• Autor wątku Autor wątku kapucynlol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kapucynlol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Dość dawno wykonałem zdjęcia koleżance bo chciała abym jej zrobił sesje. Fotografie wykonałem nie odpłatnie, dostała płytę byłą zadowolona nie miała nic przeciwko jak ja wystawiałem zdjęcia do swoich celów(również jakieś ma na swoich profilach). Po pewnym czasie stosunki koleżeńskie nabrały wrogości. Aktualnie założyłem własne portfolio umieszczając również jej zdjęcia. Wyraziła tym razem sprzeciw (nie które z tych zdjęć od dawna są na innych stronach). Jak wygląda moja sytuacja w tym momencie, jakie ja mam prawa a jakie Ona. Prosił bym o jakieś konkretne paragrafy czy co tam jest... zaznaczam że nie przyjmuję żadnych korzyści finansowych z tego tytułu.

Ja bym zwrócił uwagę na dwa aspekty opisanej sytuacji
1. Przedmiot ochrony prawnoautorskiej
2. Ochrona wizerunku

Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Ad.1 Art.*1.*1.*Przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw działalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia (utwór).

Ad.2 Art.*81.*1.*Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.

Powrót