zdjęcia monet

• Autor wątku Autor wątku kuerten
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kuerten

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam
Mam pytanie odnośnie robienia zdjęć monet. Chciałbym np. zrobić katalog monet, które potem sprzedam. Zgodnie z ustawą o prawie autorskim moneta posiada swojego autora, który posiada prawa autorskie. Autorem nie jest prezes NBP ale ten artysta plastyk, który zaprojektował monetę. Czy zrobienie teraz zdjęcia monety i umieszczenie w katalogu wymaga zgody autora ? Czy jest to może na zasadzie, że na podstawie rzeźby zrobiłem zdjęcie i jest to już przeróbka.
Jeżeli wymaga to zgody autora to wszyscy umieszczający zdjęcia monet na aukcjach internetowych potrzebowaliby zgody ?
Słyszałem, że z całą pewnością wszelkiego rodzaje banknoty, które służą reklamie są sprzeczne z prawem autorskim. Chodzi o wizerunek np. króla do którego prawa autorskie mam pewna osoba. Ale z drugiej strony jest to powiększenie banknotu.

A jak jest ze zdjęciami monet ??
pozdrawiam

Art. 4. ustawy o prawie autorskim itp. - nie wymaga to zgody. Banknoty też, cokolwiek by w tej sprawie wbrew prawu nie sądził NBP.

Art. 4 czyli
Nie stanowią przedmiotu prawa autorskiego:
1) akty normatywne lub ich urzędowe projekty;
2) urzędowe dokumenty, materiały, znaki i symbole;
3) opublikowane opisy patentowe lub ochronne;
4) proste informacje prasowe.

Nie bardzo wiem do czego zaliczyć monety pkt 2 to moim zdaniem wszelkiego rodzaju druki, druczki, pieczątki i orzełki.

Co do banknotów nie wiem na ile to prawda ale... dawniej często było widać na szybach banków takie powiększone banknoty w celach reklamowych. Teraz już coraz mniej takich reklam bo o ile do wizerunku banknotu nie można mieć uwag to do rysunku np. Kazimierza Wielkiego obowiązują prawa autorskie.

Może działa to na zasadzie, że NBP wykupił prawa i teraz róbta co chceta ?
Tak z ciekawości zadaje pytanie dotyczące tych zdjęć bo o ile na logike wydaje się to być zupełnie legalne to paragrafu na to nie znalazłem.

pozdrawiam

Banknoty i monety to znaki urzędowe. Jeśli chodzi o powiększenia, itp., to chodzi tutaj o przepisy o fałszowaniu pieniędzy - jeśli drukuje się coś co wygląda jak banknoty, to musi być odpowiednio mniejsze lub większe, by nikt się nie miał prawa pomylić.

Powrót