Zdjęcia na allegro

• Autor wątku Autor wątku artur_r0
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

artur_r0

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
Jestem początkujący więc proszę o wyrozumiałość. Wiem, że była masa podobnych tematów, jednak nie znalazłem nic co odpowiadałoby w 100% mojemu pytaniu.
1. Chciałbym się dowiedzieć czy używanie zdjęć znalezionych w google (mówię tu o zdjęciach bez znaków wodnych oraz bez podpisów) na aukcjach na allegro jest legalne? Domyślam się, że większość tych zdjęć zostało już przerobionych (usunięto znaki wodne po skopiowaniu zdjęcia) jednak chcę wiedzieć czy użycie takich zdjęć grozi sprawą w sądzie.
2. Jeżeli nie mogę używać zdjęć bezpośrednio znalezionych w wyszukiwarce ( a z tego co już się na forum dowiedziałem to raczej jednak nie można), to czy po przerobieniu takiego zdjęcia (zmiana tła, naświetlenia) mogę umieścić je na swojej aukcji, stosując własne znaki wodne?

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź,
artur_r0

Witaj,

Ad.1. jeśli zdjęcie spełnia warunki bycia utworem w świetle Art.1. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku (dalej: upaipp), to jest ono chronione prawem autorskim, niezależnie od tego, że nie posiada żadnych informacji o prawach ochronnych (dla zdjęć zrobionych po 1994 roku). W związku z powyższym w ogólnym przypadku użycie (wykorzystanie) takiego zdjęcia na stronie aukcyjnej (komercyjnej) bez zgody autora (i ewentualnie opłacenia wynagrodzenia za użycie) może narazić osobę wykorzystującą zdjęcie na zarzut naruszenia praw autorskich, a w związku tym na odpowiedzialność zarówno cywilną, jak i karną - upaipp:
- Rozdział 8 Ochrona autorskich praw osobistych Art. 78. [odp. cywilna]
- Rozdział 9 Ochrona autorskich praw majątkowych Art. 79. do 80. [odp. cywilna]
- Rozdział 14 Odpowiedzialność karna Art. 115. do 123.

Ad.2. dokonując takich modyfikacji zdjęcia dokonuje się w ogólności tzw. opracowania utworu - Art.2. upaipp. Samą modyfikację może wykonać każdy, w każdym momencie, jednakże na rozpowszechnianie (a więc i zamieszczenie na stronie www) trzeba mieć zgodę autora zdjęcia, tenże Art.2. upaipp. Odpowiedzialność, zasadniczo, jak wyżej.
Rzecz jasna, z zastrzeżeniem, że zdjęcie posiada ochronę prawno - autorską. Ale, w znakomitej większości przypadków będą ją posiadać...

Wielkie dzięki za odpowiedź. Tak się tylko zastanawiam, jak mogę uzyskać zgodę na publikację zdjęcia. Takich samych zdjęć w internecie jest mnóstwo. Nigdzie nie ma autora, a sama fotka rozpowszechniona jest na wielu stronach www.

Ciekawa sytuacja (np. branża telefonów komórkowych), kiedy to na allegro, wielu sprzedawców ma takie same zdjęcia, pobrane od producenta. W takim przypadku, należy rozumieć, że każdy ze sprzedawców uzyskał zgodę producenta na używanie zdjęć?

wiesz, to mogą być dwie kwestie:

#1. dane zdjęcie może nie mieć charakteru utworu w świetle Art.1. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku lub wcześniejszej, o ile zdjęcia wykonano / rozpowszechniono odpowiednio wcześniej. To może być rzadkie zjawisko...

#2. właściciel praw autorskich udostępnia zdjęcia bezpłatnie właśnie w celu reklamowania swoich produktów. A to może być częstsze zjawisko. Ale wtedy powinno to być zapisane na stronie.

Właściwie mogą być tylko dwa źródła zdjęć promocyjnych:

- strona (materiały reklamowe) producenta bądź dystrybutora. Wtedy, powinno być zapisane na stronie / materiałach zezwolenie na bezpłatne wykorzystanie. Jeśli nie ma takiego zezwolenia - nie ma domniemanego zezwolenia... Inna rzecz, że producent, pomimo braku wyraźnego zezwolenia na korzystanie ze swoich zdjęć przez kogokolwiek, nie będzie nikogo ścigał, bo jednakże może to być znacząca reklama i sprzedaż jego wyrobów. I myślę, że w ogólności tak jest... ;)

- strony sklepów, z których wszyscy inni kopiują. Zaś sklep, który wykonał zdjęcie wyrobu nie będzie zainteresowany na udostępnianie go konkurencji...

Powrót