Zdjecia na Demotywatorach

• Autor wątku Autor wątku xaydestroyer
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xaydestroyer

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam ostatnio znalazłem zdjecie i upnołem na demotywatory... na stronie z której brałem zdjecie nie było nic napisane o prawach autorskich... a wczoraj otrzymuje e-mail do jednego goscia na zdjeciu. który straszy mnie sadem. i zada usuniecia zdjecia.. i zadosc uczynienia w postaci umieszczenia jego baneru na mojej stronie... jesli tego nie zrobię to oskarży mnie.. tylko niewiem o co...???

jak to w swietle prawa wyglada.????

xaydestroyer napisał:
i upnołem na demotywatory...
a co to znaczy? ;)

#1. jeśli pobrane zdjęcie ma charakter utworu w świetle ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 (dalej zwana upaipp) to tym samym posiada ono ochronę prawno - autorską z mocy ustawy, a więc w ogólności na jego wykorzystanie (np. umieszczenie na stronie www) potrzebna jest zgoda autora / posiadacza praw autorskich. A więc nic w miejscu, gdzie umieszczone było zdjęcie nie musiało być napisane.

#2. Zapoznaj się z Art.83. upaipp jeśli chodzi o rozpowszechnianie wizerunku osoby bez jej zgody.

inną sprawą jest kwestia udowodnienia przez tego goscia że on jest na tym zdjęciu lub ma do niego prawa autorskie....

A chciałbyś żeby Ciebie "upnęli" na demotywatory i podpisali "baran" albo jakoś obrazili? Wydaje mi się, że nie. Oczywiście demotywator mógłbyć jak najbardziej pozytywny co nie zmienia faktu iż ktoś może sobie nie życzyć tam być.

Powrót