Zdjęcia na konferncje, art. 29

• Autor wątku Autor wątku Qwarrttet
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

Qwarrttet

Użytkownik
Odpowiedzi
212
Swoje wystąpienie na konferencji naukowej(prezentacja w power point) chciałbym zilustrować zdjęciem z internetu. Chcę go użyć zgodnie z opisanym na FP art. 29 ustawy o prawie autorskim, że cel to "nauczanie" i ciągle mam parę pytań.
1.Napisałem do właściceli strony z prośbą o zgodę. Czy jeżeli odpiszą, że się nie zgadzają to cokolwiek to zmienia?
2.W tym samym mailu zapytałem o autora. Jeżeli nie odpowiedzą/nie podadzą go, czy wystarczy napisać pod hiperłączem, że autora nie podano?
3.Jestem studentem, czy ma tu miejsce również artykuł 27 tej ustawy, czy też dotyczy on tylko pracowników naukowych?

Dziękuje za odpowiedź, czytałem już ten wątek i wydaje mi się, że jedna fotografia idealnie spełnia warunki "nie bycia decydującą częścią w tworzonym dziele" - jedna fotka na 10 slajdów.

Ale czytałem też, że jest to kwestia bardzo uznaniowa, stąd pytam innych o zdanie ;)

LeszsekS napisał:
Czy na pewno Twoje działanie mieści się w tym zakresie?

Ma za cel nauczanie i "ugruntowanie mojego wywodu" - uczynienie go jaśniejszym przez zaprezentowanie omawianej kwestii.

Wydaje mi się że nowe brzmienie tego artykułu jeszcze bardziej pozwala mi na takie użycie zdjęcia: "Wolno przytaczać w utworach stanowiących samoistną całość urywki rozpowszechnionych utworów oraz rozpowszechnione utwory plastyczne, utwory fotograficzne lub drobne utwory w całości, w zakresie uzasadnionym celami cytatu, takimi jak wyjaśnianie, polemika, analiza krytyczna lub naukowa, nauczanie lub prawami gatunku twórczości."

Mój utwór to samoistna całość i chce coś wyjaśnić w celu naukowym. Jedyna moja wątpliwość pojawia się tutaj: czy prezentacja wyników swoich badań jest celem naukowym czy też ma na celu nauczanie? Według mnie to jest to samo, ale wyobrażam sobie inną argumentację. Bo samego zdjęcia nie poddaje analizie.

Qwarrttet napisał:
... chciałbym zilustrować zdjęciem z internetu. ...
Qwarrttet napisał:
... Bo samego zdjęcia nie poddaje analizie.
Jeśli wypełnia funkcję ilustracyjną to takie korzystanie nie wypełnia prawa cytatu.

Ostatnia edycja:
Powrót