Zdjęcia na których jestem

• Autor wątku Autor wątku bystryyy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bystryyy

Użytkownik
Odpowiedzi
83
Witam!

Wczoraj na koniec roku szkolnego wychowawczyni postanowiła nam w prezencie zrobić ognisko klasowe.
Na koniec jedna z osób robiła wspólne zdjęcia. Po czym umieściła je w internecie na ogólnodostępnym albumie internetowym, co stwarza zagrożenie potencjalne dla pedofili oraz innych osób.

Czy osoba która umieściła te zdjęcia miała do tego prawa bez mojej przynajmniej, ustnej zgody? Czy w razie gdy czuje się zagrożony mam prawo prosić o zamazanie mojej twarzy np w jakimś programie graficznym, a jeśli osoba odmówi tego zakrycia mej twarzy mam prawo domagać się w inny sposób skasowania/zamazania zdjęć na których się znajduje by nie naruszały mojej prywatności? Przypominam że jest to prywatny ogólnodostępny album On-line osoby z mojej klasy, co innego gdyby to zdjęcie zostało dodane do szkolnych kronik/galerii zdjęć?

Pozdrawiam, Bystryyy

Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych,
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, PUBLICZNA IMPREZA.

zdjęcie zostało zrobione na ognisku gdzie wszyscy się ustawiali. miałem nadzieje że zdjęcie pójdzie na forum szkoły a nie prywatny album internetowy... Czy da się coś z tym zrobić?

No ładnie, przytoczył Pan artykuł. To prosze zapoznać się z ostanią linijką w nim. Ponadto proszę jednak zobaczyć podlinkowany temat i w tamtym temacie też jest link do innego jeszcze wątku, poprostu było to juz na forum poruszane.

Przeczytałem wszystko:) w artykule z dużej litery napisałem PUBLICZNA IMPREZA lecz nie jestem pewien czy ognisko KLASOWE gdzie wstęp mieli tylko członkowie klasy, wychowawca oraz dwoje rodziców którzy pomagali można zaliczyć do PUBLICZNEJ IMPREZY ponieważ wg mnie znaczenie słowa publiczny to ogólnodostępny gdzie wejść może każda osoba z ulicy... google w tym wypadku nie powiedziały mi jakie jest znacznie słowa "publiczny". z tego co wyczytałem tutaj: http://www.rp.pl/artykul/144369.html umieszczanie zdjęcia gdzie jestem tylko JA jest zakazane bez mojej zgody. Dla mnie te zdjęcia są uwłaczające ponieważ jestem ubrany jak na prywatne spotkanie ze znajomymi a nie jak chodzę na codzień, przykładem jest np kask na głowie:P A więc....
1. Czy ognisko klasowe na takich zasadach jak wyżej wymienione tj. takie gdzie wstęp maja tylko członkowie/uczniowie danej klasy, wychowawca klasy oraz dwoje rodziców jednego z ucznia (w celach pomocy organizacji ogniska) jest imprezą publiczną?
2. czy da się wymyślić jakikolwiek powód by zdjęcia zostały skasowane lub moja podobizna została zamazana?

Równie dobrze może to być zgromadzenie. Nie jest to katalog zamknięty, chodzi tutaj o to,żeby na zdjęciu była większa liczba osób, a Pan był tylko jednym z wielu elementów.

Co do drugiego - może Pan zgłosić do administratora tego albumu on-line żądanie usunięcia zdjęcia.

[cytat:2a3mhvap]umieszczanie zdjęcia gdzie jestem tylko JA jest zakazane bez mojej zgody[/cytat:2a3mhvap]
No i to prawda,ale z tego co Pan mówie jest to zdjęcie grupowe... więc jest tam parę osób a nie tylko Pan.

Czyli rozumiem że nic się nie da zrobić... ok dziękuje za pomoc. można zamknąć...

Było o rejestracji stron na tym forum. Opcja szukaj.

Powrót