zdjęcia na nk.pl i płatne smsy

• Autor wątku Autor wątku mikoiii
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mikoiii

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam!
Mam takie pytanie... Czy przedstawiona przeze mnie sytuacja jest zgodna z naszym prawem;
Chciałbym zamieścić kilka zdjęć pewnej nieznanej mi Pani, na naszej-klasie kadrując je tak by nie było widać podpisu z adresem strony (jest to zgodne z prawem? bo to w sumie tylko nk.pl , poza tym mógłbym powiedzieć że takie zdjęcie ściągnąłem). Następnie za pomocą serwisu umożliwiającego zarabianie na SMSach, wstawić na tym koncie (na nk.pl) możliwość wysłania płatnego smsa. W odpowiedzi klient dostaje automatyczną informację z adresem strony na której jest więcej zdjęć tej Pani. Jeśli "zarabianie" przez portale społecznościowe jest zupełnie zabronione (bo chciałbym założyć >konto fikcyjne< na którym jest po prostu możliwość wysłania smsa. Na NK wiele razy były różne loterie itp prowadzone przez zwykłych użytkowników) zawsze mogę na tym koncie wstawić link do strony stworzonej przeze mnie i tam zamieścić informację o możliwości wysłania SMSa.
z góry dziękuje za odp i przepraszam że tak chaotycznie :)

mikoiii napisał:
Czy przedstawiona przeze mnie sytuacja jest zgodna z naszym prawem
Zależy czasami tak a czasami nie.
mikoiii napisał:
Chciałbym zamieścić kilka zdjęć pewnej nieznanej mi Pani
Ogólnie to na rozpowszechnianie wizerunku potrzebna jest zgoda danej osoby chyba, że chodzi o osobę powszechnie znaną zwłaszcza jeśli zdjęcie wykonano podczas pełnienia przez ową osobę funkcji publicznych lub dana osoba jest tylko częścią zdjęcia, które jako całość prezentuje, krajobraz, imprezę czy zgromadzenie. Ew. jeśli owa pani nie wyraziła wyraźnego sprzeciwu co do rozpowszechniania jej wizerunku a za zrobione fotografie otrzymała zapłatę to zgoda nie jest potrzebna (art. 81 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych).
mikoiii napisał:
mógłbym powiedzieć że takie zdjęcie ściągnąłem
Czyli rozumiem, że nie posiadasz autorskich praw majątkowych do tych zdjęć? Jeśli ich nie posiadasz to na rozpowszechnianie owych zdjęć potrzebujesz zgody właściciela owych praw (i to razem ze zgodą od owej pani chyba, że tak jak pisałem wcześniej nie jest ona potrzebna) nawet jeśli chcesz rozpowszechniać te zdjęcia w formie wykadrowanej chyba, że prawa te wygasły (art. 2 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych). Aby dowiedzieć się czy owe prawa wygasły napisz czy wiesz coś więcej na temat autora zdjęć (przydatne będzie zwłaszcza to czy żyje a jeśli nie to w którym roku zmarł).
mikoiii napisał:
bo to w sumie tylko nk.pl
:lol:

Co do SMS-ów i tych spraw to niech wypowie się ktoś kompetentniejszy bo ja nie chcę namieszać itp. :)

TSG napisał:
Ew. jeśli owa pani nie wyraziła wyraźnego sprzeciwu co do rozpowszechniania jej wizerunku a za zrobione fotografie otrzymała zapłatę to zgoda nie jest potrzebna (art. 81 Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych).

chodzi mi o tę Panią. uwaga strona tylko dla dorosłych ;)

wielkie dzięki za wszystkie informacje :)

Za zamieszczanie zdjęć bez podania autora zdjęcia oraz bez zgody właściciela praw autorskich do zdjęcia na jego publikację można narazić się na odpowiedzialność:zaś za rozpowszechnienie wizerunku modelki bez jej zgody jest niezależna odpowiedzialność z Art.83. oraz 78. ust.1. upaipp.

Powrót