Zdjęcia na stronie internetowej OSP

• Autor wątku Autor wątku Xamil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

Xamil

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam!

Jestem strażakiem ochotnikiem i prowadzę stronę internetową swojej jednostki. Chciałbym prosić o opinię w sprawie umieszczania zdjęć na stronie internetowej OSP. Czy mogę mieć problemy, jeśli umieszczę zdjęcia z wypadku czy pożaru? Oczywiście zamażę twarze, numery rejestracyjne, logo firm i wszystkie inne elementy charakterystyczne, pozwalające na zidentyfikowanie obiektu/pojazdu/budynku. Dodam również, że sam jestem autorem zdjęć lub mam zgodę ich autora na publikację. Problem dotyczy nie tylko mnie, czytałem wypowiedzi na forum strazak.pl: Konsekwencje prawne za informacje na stronie www osp, ale tam zdania są podzielone, poza tym wolałbym uzyskać odpowiedź od osób, które z prawem mają do czynienia na co dzień.

Witaj,

zakazu fotografowania obiektów, w ogólności nie ma, poza obiektami specjalnymi. Rzeczy można fotografować również bez zezwolenia, a co do osób, potrzebna jest zgoda na rozpowszechnianie ich wizerunku. Ale, warto pamiętać o możliwości naruszenia dóbr osobistych osób poprzez rozpowszechnianie fotografii ich mienia ruchomego czy nieruchomego, jeśli mienie to da się zidentyfikować jako ich własność. A tu to już pole jest otwarte, więc ostrożność nie zawadzi.

A, dodatkowo, co było poruszane w linku, który Pan wskazał, zdjęcia mogłyby być potraktowane jako materiał dowodowy dla odpowiednich służb czy instytucji prowadzących dochodzenia. Proszę popatrzeć też tam, temat trochę podobny: http://forumprawne.org/nowe-technologie/93726-nagrywanie-telefonem-komorkowym-interwencji-policji.html

Tym niemniej, jeśli portal (strona www) byłby zarejestrowany jako wydawnictwo prasowe, to z tytułu ustawy o prawie prasowym z 1984 roku można by wtedy relacjonować bieżące wydarzenia, a więc również i akcje pożarnicze, całkowicie w świetle prawa ;)

Powrót