Zdjęcia prac a były pracownik

• Autor wątku Autor wątku Angie285
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Angie285

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie,
Przeszukałam forum ale niestety nie znalazłam podobnego wątku.
Mam pytanie odnośnie zdjęć wykonanych przez byłego pracownika, są to zdjęcia paznokci( branża kosmetyczna)
Moja była pracownica żąda usunięcia z profilu firmowego zdjęć prac wykonanych przez Nią.
Czy ma do tego prawo? Jak to wygląda w kwestii prawnej?
Będę wdzięczna za każda podpowiedz.
Pozdrawiam serdecznie

Wszystko zależy od tego, czy były przeniesione majątkowe prawa autorskie. W przypadku umowy o pracę takie przeniesienie wynika bezpośrednio z ustawy. W przypadku umów śmieciowych należało dopilnować, aby umowę o przeniesienie praw majątkowych podpisać.

Jeżeli nie dopilnowałaś tego, to masz obowiązek takie zdjęcia usunąć.

To była umowa o pracę. Dziękuje serdecznie

Które należy przeczytać dokładnie i ze zrozumieniem. Sama umowa o pracę nie świadczy, że z automatu mamy do czynienia z utworem pracowniczym, wszystko zależy od okoliczności. Twoja jednoznaczna odpowiedź wprowadza w błąd.

Angie285 napisał:
... Czy ma do tego prawo? Jak to wygląda w kwestii prawnej? ...
To zależy od okoliczności i uzgodnień między Tobą a pracownikiem, bez dokładniejszych informacji nie da się jednoznacznie stwierdzić do kogo należą w tej chwili prawa autorskie majątkowe.

Dla swojego bezpieczeństwa załóż, że autorskie prawa majątkowe należą do pracownicy co nie zmienia faktu, że możesz korzystać z owych zdjęć w oparciu o licencję domniemaną (opisywaną na FP wielokrotnie).

Ostatnia edycja:
Nie było tak naprawdę żadnych uzgodnień, dziewczyna sama wrzucała zdjęcia na stronę. Dlatego teraz nie wiem jak mam postąpić, pozbawiłoby to mnie większej części zasobów na Facebooku.
Pracowała na moje zlecenie, moimi materiałami i z moją bazą klientek.
Tak jak wcześniej wspomniałam zatrudniona była na umowę o prace.

Angie285 napisał:
Nie było tak naprawdę żadnych uzgodnień, dziewczyna sama wrzucała zdjęcia na stronę. ...
Zatem należy przyjąć tak jak napisałem w ostatnim zdaniu poprzedniego postu. Poinformuj ją, że korzystasz z uprawnień wynikających z licencji domniemanej (niewyłącznej, pięcioletniej), a po jej wygaśnięciu będziesz usuwać zdjęcia zgodnie z terminem wygasania.

Dziękuje bardzo za wyczerpująca odpowiedz :)

Pamiętaj o wskazanym terminie pięcioletnim, to do Ciebie należy jego przestrzeganie. Po wygaśnięciu licencji Twoje korzystanie z tych zdjęć bez odpowiedniego zezwolenia będzie bezprawne i narazić może Ciebie na konsekwencje cywilne i karne.

Powrót