Zdjęcia produktów - skąd je brać legalnie?

• Autor wątku Autor wątku caddis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

caddis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Dzień dobry.
Mam problem jeśli chodzi o rozróżnienie jakie zdjęcia mogę wykorzystywać do sprzedaży nowych produktów na aukcjach internetowych. Czytałem, że mogę wykorzystywać zdjęcia ze sygnaturą CC0, a nie mogę używać zdjęć CC BY. Gdzie taką sygnaturę mogę znaleźć na zdjęciu?
Czytałem o jakiś artykuł o bankach zdjęć produktów, gdzie można kupować zdjęcia - nic takiego nie ma. Można kupić zdjęcie królika co je marchewkę, ale nie zdjęcie drukarki czy fotelika samochodowego.
Czy jest jakiś klucz w którym mogę rozeznać czy dane zdjęcie jest chronione prawem autorskim? Na wszystkich stronach producentów produktów jest napis wszelkie prawa zastrzeżone.
Czy zdjęcia samego fotelika z siedzącym dzieckiem posiada prawa autorskie, a sam fotelik na białym tle już takiego prawa nie posiada?

caddis napisał:
... Czy jest jakiś klucz w którym mogę rozeznać czy dane zdjęcie jest chronione prawem autorskim? ...
Nie ma, w polskim prawie nie ma wymogu oznaczania utworu aby był pod ochroną prawnoautorską. Jeśli nie ma odpowiedniej informacji zezwalającej zawsze musisz pytać o zgodę uprawnionego.

caddis napisał:
... Czy zdjęcia samego fotelika z siedzącym dzieckiem posiada prawa autorskie, a sam fotelik na białym tle już takiego prawa nie posiada?
Nie ma powodu aby odmawiać obu zdjęciom miana utworu w myśl Prawa autorskiego.

Dziękuję za odpowiedź.
Chciałem zadać jeszcze jedno pytanie. Mam np. produkt maszynkę do golenia. Producent do tej golarki dał zdjęcia na którym goli się pewien mężczyzna. Wchodząc na stronę producenta nie mam prawa do jego zdjęć, nie mam prawa umieścić golącego się mężczyzny przy moim opisie produktu.
Mam jednak prawo zrobić zdjęcie pudełka i umieścić je na stronie. Na tym pudełku jest ten sam golący się mężczyzna. Czy jeżeli aparatem wykadruje z pudełka tylko tego mężczyznę z pudełka to mam prawo umieścić go na swojej stronie?
Reasumując robię zdjęcia nie całego pudełka, ale tylko jego części na którym jest golący się mężczyzna.

caddis napisał:
... Czy jeżeli aparatem wykadruje z pudełka tylko tego mężczyznę z pudełka to mam prawo umieścić go na swojej stronie?...
Nie, będzie to płaskie odwzorowanie cudzego utworu wymagające zgody na rozpowszechnianie.

Z tego rozumiem, że wystawiając produkt na sprzedaż mogę zrobić tylko zdjęcie całego opakowania, a nie mogę zrobić zdjęcia tego opakowania w przybliżeniu.
Na przykład: mogę zrobić zdjęcie całego pudełka od drukarki, ale nie mogę już zrobić zdjęcia samej drukarki, która jest na tym opakowaniu i takie zdjęcie zamieścić na stronie.
Proszę o potwierdzenie.

caddis napisał:
... ale nie mogę już zrobić zdjęcia samej drukarki, która jest na tym opakowaniu ...
Ale możesz samodzielnie zrobić zdjęcia samej drukarki, kup ją, wypożycz. Po co robić zdjęcie zdjęciu, to nie ładnie wygląda.

Tak, zgadza się, ale zrobienie zdjęć niektórych rzeczy jest dość kłopotliwe. Na przykład odkurzacz trzeba poskładać, niektóre produkty są fabrycznie zabezpieczone przed otwieraniem. Rozumiem, że nie powinienem robić zdjęcia z przybliżenia - zrozumiałem.
Jednak uważam, że mam prawo zrobić zdjęcia produktu pudełka ze wszystkich stron, a że jest tam zdjęcie produktu to już inna sprawa.
Faktem jest, że jeżeli zdjęcie produktu jest na pudełku i zrobię zdjęcie takiego pudełka (przód pudełka) to jest to dla mnie duże ułatwienie, gdyż nie muszę wyciągać sprzętu z pudła i robić mu zdjęcia. Uważam, zatem, że mogę: robić zdjęcia opakowaniu produktu ze wszystkich stron (ale bez przybliżenia jego elementów).

Proszę o odpowiedź - dziękuję.

caddis napisał:
Czytałem o jakiś artykuł o bankach zdjęć produktów, gdzie można kupować zdjęcia - nic takiego nie ma.
Oczywiście, że są - praktycznie każdy duży producent posiada serwer na którym znajdują się zdjęcia jego produktów.
Udostępnianie tych zdjęć innym podmiotom zależy od polityki producenta - niektórzy, udostępniają hasło i login współpracującym z nimi firmom i pozwalają korzystać z tych zdjęć bez ograniczeń, inni wolą każdorazowo wysłać zdjęcie potrzebnego produktu.
Zazwyczaj funkcjonuje zasada, iż zdjęcia są udostępniane tylko tym klientom, z którymi producent oficjalnie współpracuje.
Jeśli jesteś np. prywatnym importerem, który ściąga produkt z innych rynków, bo tam akurat można go kupić taniej, a potem sprzedaje poza oficjalnymi kanałami producenta, to szansy na dostęp do tych zdjęć praktycznie nie masz.
Należy też pamiętać, że sami producenci nie zawsze są właścicielami zdjęć ich produktów - bardzo często korzystają z nich na zasadzie licencji, ograniczonej czasowo.

Ja jestem prywatnym importerem i muszę sam robić zdjęcia. Proszę jeszcze o ustosunkowanie się do tego co napisałem powyżej.

Moim zdaniem jako osoby jaka także sprzedawała myślę że najlepiej jak zrobić samemu zdjęcia produktu lub wykorzystasz zdjęcia ze strony producenta jeśli twój obrót jest legalny.

Nie wiem co masz na myśli "obrót jest legalny". Importuje prywatnie i odprowadzam z tego podatki VAT i dochodowy, a to nie znaczy, że mogę brać zdjęcia od producenta.

LeszekS proszę jeszcze o potwierdzenie mojego wniosku dotyczącego wątku.

Mogę robić zdjęcia opakowaniu produktu ze wszystkich stron, ale bez przybliżenia jego poszczególnych elementów.

Powrót