zdjęcia robocze

• Autor wątku Autor wątku Renata_P
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Renata_P

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam serdecznie,

Prowadzę firmę montującą podłogi.
W trakcie zakładanie desek robimy zdjęcia z własnych prac montazowych i umieszczamy to na stronie i fb oraz innych mediach społecznościowych.
Nie podajemy adresu, nie ma na tych zdjęciach ludzi, trudno cokolwiek zobaczyć poza podłogą.
Czy jest to zgodne z prawem? Czy robiąc to łamie jakies paragrafy?
Opisujemy tylko rodzaj podłogi jaka montujemy, ewentualnie matariały dodatkowe. Robiąc zdjęcia skupiamy sie tylko i wyłacznie na pokazaniu podłogi i sposobu jej montażu.

pozdrawiam

Ale cos więcej? Co złamałam ? jaki przepis?
trudno uwierzyc aby zdjęcie gdzie widac tylko kawałek podłogi, ścianę było łamaniem czyjegos prawa. Zwłaszcza, że deski moje, usługa moja.
Żaden adres nie został podany ani nic co sugerowałoby co to za mieszkanie i przede wszytski czyje.

Przecież napisałem, że NIE JEST to nielegalne.
Możesz wykonywać i rozpowszechniać takie fotografie.

Bardzo dziekuję za odpowiedzi. poprzednio nie zrozumiałam. Ach te emocje :)
pozdrawiam serdecznie

mam jeszcze pytanie dotyczace innych zdjęć.
Brałam udział w targach wyposażenia wnętrz jako firma. Porobiłam duzo zdjęć swojego stpiska z potencjalnymi klientami. Cazy moge wstawić te zdjęcia na fb i inne portale społecznościowe oraz na swoja stronę www? Sa tam osoby prywatne, które ogladały moje towary.

Możesz, o ile stanowią one szczegół całości:

Przepis prawny:
Art. 81. [Ochrona wizerunku osoby]
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.

2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

(Ustawa z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych)

Bardzo dziekuje za szybka odpowiedż.

Powrót