Zdjęcia/ sesja bez umowy/ prawa fotografa

• Autor wątku Autor wątku cubeline
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cubeline

Użytkownik
Odpowiedzi
87
witam.
zrobiłem sesje tą dziewczyną Patrycja Pajak
jak miała 17 lat, nie dostarczyła pozwolenia od opiekuna prawnego.
teraz ma 18 już i wystawia moje zdjęcia bez żadnej mojej zgody, ani pisemnej
ani słownej. Napisałem do redakcji maxmodels.pl ale zero reakcji z ich strony co jest dla mnie śmieszne więc co mogę zrobić jeśli ta osobą ignoruje moje ostrzeżenia.
Jestem autorem zdjęć i mam na to dowód bo na szczęście zachowałem
zdjęcia z sesji.
Pytanie jak i co mam zrobić żeby usunęła moje zdjęcia z jej portfolio?

Witaj, - wygląda na to, że nikt nie może w tej chwili publikować zdjęć z tą dziewczyną:

1. Ty, bo jako autor nie posiadasz zgody na publikację jej wizerunku USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych" - Art.81. (chyba, że sesja była płatna?)

2. modelka (agencja reprezentująca ją) - bo nie jest właścicielką majątkowych praw autorskich do zdjęć (no, chyba, że udzieliłeś jej jakiejś licencji?).

a ona posiada prawo i zgodę do publikacji tych zdjęć? ja jestem autorem tych zdjęć, sam je zrobiłem więc jakim prawem może je pokazywać publicznie bez mojej zgody jakiejkolwiek?

Nie jest żadną modelką i nie współpracuję z żadną agencją modelek, nie udzieliłem
jej pozwolenia i żadnej licencji więc tym bardziej dziwi mnie że maxmodels.pl i intetia.pl
pozwalają na takie rzeczy.

jeśli nie udzieliłeś żadnej licencji na wykorzystanie zdjęć modelce ani żadnej firmie, to publikując te zdjęcia naruszają twoje prawa autorskie.

Można wystąpić o zaprzestanie naruszania oraz odpowiednie odszkodowanie, w zależności od sposobu wykorzystania zdjęć, z tytułu upaipp:

- Rozdział 8 Ochrona autorskich praw osobistych Art. 78. [odpowiedzialność cywilna za rozpowszechnianie zdjęć bez podpisu autora...]

- Rozdział 9 Ochrona autorskich praw majątkowych Art. 79. do 80. [odpowiedzialność cywilna za wykorzystanie utworów bez zgody autora...]

- Rozdział 14 Odpowiedzialność karna Art. 115. do 23.

popatrz też w ten wątek http://forumprawne.org/prawo-autorskie/102008-nielegalna-emisja-mojego-filmu-pomocy-post474388.html#post474388

może to da tej osobie coś do myślenia bo czuje się całkowicie bez karnie.

Powrót