Zdjęcia w ofercie

• Autor wątku Autor wątku studen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

studen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam

Kupiłem laptopa przez allegro (od przedsiębiorcy) i niestety dostałem komputer który posiada inną (gorszą) obudowę niż ta, która była umieszczona na zdjęciach w ofercie z allegro.
Poza tym, laptop nie posiada polskiej klawiatury więc sprzedawca ponaklejał na nią naklejki - o tym nie wspomniał ani w opisie aukcji ani nie wynika to ze zdjęć.

Na podstawie art. 8 ustawy o szczególnych warunkach
sprzedaży konsumenckiej i zmianie innych ustaw (Dz.U.02.141.1176), zażądałem wydania laptopa zgodnego z ofertą lub obniżenia ceny.

Sprzedawca odpisał, że laptop jest zgodny z opisem ( ok, z opisem jest zgodny bo w opisie nie ma informacji na temat obudowy) a zdjęcia, które umieścił na aukcji są jedynie zdjęciami prasowymi hp i mają charakter poglądowy ( no to jest pytanie po co umieszczał tam te zdjęcia skoro przedstawiają innego laptopa niż ten którego ma zamiar sprzedać )

Według mnie zdjęcia są częścią oferty, a w zawartej przez allegro umowie, postanowienia dotyczące parametrów technicznych komputera są umieszczone w opisie a postanowienia dotyczące obudowy laptopa wyrażone są w formie zdjęć.

Co o tym sądzicie ? Znacie jakieś orzeczenia dotyczące podobnych spraw ?

Pozdrawiam
Michał

Moim zdaniem, fotografie są częścią opisu. Jeśli sprzedawca będzie obstawał przy swoim, poproś o interwencję swojego Powiatowego Rzecznika Konsumentów.

Powrót