Zdjęcia w prasie

• Autor wątku Autor wątku smashmz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

smashmz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie!

Wygrałem pewien publiczny konkurs i zrobiono mi zdjęcia (bez pytania o moją zgodę), które później również bez mojej wiedzy i zgody zostały opublikowane w gazetach i czasopismach.

Akurat sam fakt publikacji mi nie przeszkadza, ale chciałem prosić wydawców prasowych o przesłanie mi oryginałów zdjęć. Czy w przypadku odmowy mogę powołać się na ew. możliwość pociągnięcia do odpowiedzialności karnej za publikację tego rodzaju materiałów bez mojej zgody?

Witam,

powinien Pan rozpocząć od przeczytania regulaminu tego konkursu i sprawdzenia, czy organizator poczynił jakieś zastrzeżenia odnośnie fotografii z imprezy.

Jeśli nie ma tam zastrzeżeń, to obowiązuje ogólna ochrona rozpowszechniania Pańskiego wizerunku na fotografiach z tytułu Art.81 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Tu jest jednak kwestia kontekstu zdjęć prezentujących Pana osobę - musi Pan przeczytać wzmiankowany artykuł ustawy i ocenić, czy nie zachodzi któreś z opisanych tam wyłączeń. Jeśli nie, może Pan zabronić rozpowszechniania swojego wizerunku. Ale obawiam się, ze może to być czysto teoretyczna możliwość... jeśli zdjęcia po prostu relacjonują wydarzenia. Powołają się na pewno na prawo prasowe, i w ogóle wolność prasy... ;)

Moim zdaniem, powinien Pan, jako laureat, móc otrzymać od wydawnictw swoje zdjęcia, najpewniej z zastrzeżeniem, ze są one wyłącznie do użytku własnego, bez możliwości publikacji, np. w Internecie. Najlepiej spytać się bezpośrednio wydawnictw, lub organizatora, o taką możliwość.

Dziękuję pięknie za odpowiedź.

W regulaminie konkursu nie ma żadnych uwag odnośnie fotografii. Żadne z wyłączeń z Art. 81 ustawy również nie zachodzi. Można natomiast uznać, że rzeczywiście sam krótki artykuł ze zdjęciem tylko relacjonuje wydarzenie :-)

Zanim napiszę do redakcji tych wydawnictw mam jeszcze jedno pytanie. Czy zdjęcia, które zostały mi zrobione (nie jestem osobą publiczną i występuję na nich jako główny motyw, nie jako "tło"), a nie zostały nigdzie opublikowane (fotografowie prasowi zrobili wiele zdjęć, które nie zostały wykorzystane), również łączą się z ochroną wizerunku? Tak szerzej, chodzi mi również o to, czy osobie niepublicznej można dla własnego użytku wykonać dowolne zdjęcie (zakładając, że nie dyskredytuje ono takiej osoby)? Czy taka osoba musi wyrazić jakoś swoją dezaprobatę lub wykonać jakąś inną czynność, żeby fotograf był zobowiązany do usunięcia/zniszczenia zdjęcia?

Witam,

1. ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych mówi tylko o wymaganej zgodzie na rozpowszechnianie wizerunku danej osoby. Robić więc zdjęcia i je przechowywać wolno. Nie ma Pan też wpływu na możliwość zniszczenia tych zdjęć.

2. wizerunek jest chroniony również przez kodeks cywilny - Art. 23 i 24. Tu można żądać zaniechania działania zagrażającemu wizerunkowi,ale też raczej będzie to się odnosiło do rozpowszechniania zdjęć, a nie ich robienia.

Dziękuję bardzo za obie odpowiedzi. Szczerze mówiąc, myślałem, że robienie zdjęć innym bez ich zgody, nawet tylko do użytku własnego, jest jednak w jakiś sposób ograniczone.

Powrót