Zdjęcie aktora

• Autor wątku Autor wątku esesjot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

esesjot

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,

poszukuję odpowiedzi na moje pytanie po całym internecie. Otóż wiadomo, że są strony, które oferują zdjęcia darmowe (do wykorzystania na swoich stronach). Mają one przeróżne licencje. Jednakże na tych stronach nie ma zdjęć aktorów. Mam pytanie, czy jest jakiś legalny sposób, aby wykorzystać zdjęcie aktora zaczerpnięte z innej strony? Czy jest możliwość wyedytowania najpierw takiego zdjęcia (edycja polegałaby jedynie na usunięciu tła, a zostawieniu samego aktora). Np. Jak robią to portale plotkarskie? Chyba nie mają fotografów w USA, który robiłby im zdjęcia np. Colina Farella z Alicją Bachledą-Curuś, a jednak dysponują takimi zdjęciami.

Pozdrawiam i dziękuję z góry za odpowiedź

Witaj,

#1. do przeczytania: ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych (upaipp) - Art.81, 83, 78 o potrzebie uzyskania zgody na rozpowszechnianie czyjegoś wizerunku.

#2.
Mam pytanie, czy jest jakiś legalny sposób, aby wykorzystać zdjęcie aktora zaczerpnięte z innej strony?
1. tak, w ogólności uzyskanie licencji od osoby posiadającej prawa autorskie do zdjęcia na wykorzystanie takiego zdjęcia.
2. Czasami można skorzystać z prawa cytatu - vide http://forumprawne.org/prawo-autorskie/31544-prawo-cytatu.html - ale w przypadku zdjęć to zwykle wątpliwe jest.
3. Uzyskanie zgody osoby na zdjęciu do publikacji jej wizerunku, zgodnie z Art.81. upaipp. Tu uwaga, licencja uzyskana od właściciela majątkowych praw autorskich do zdjęcia, a zgoda na publikacje wizerunku osoby na zdjęciu, to dwie różne kwestie.

#3.
Czy jest możliwość wyedytowania najpierw takiego zdjęcia (edycja polegałaby jedynie na usunięciu tła, a zostawieniu samego aktora). Np. Jak robią to portale plotkarskie?
zasadniczo, na rozpowszechnianie opracowania czyjegoś utworu (tu zdjęcia) potrzebna jest zgoda autora utworu - vide Art.2. upaipp.

#4. a jak to robią inne portale - to pytanie do nich...

Powrót