zdjęcie allegro

• Autor wątku Autor wątku agnessj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agnessj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Na początku witam serdecznie wszystkich.Nazywam się Agnieszka.Mam problem i proszę nie zlunczujcie mnie bo i tak się już źle czuje i nie wiem co zrobić.

Wystawiając aukcje allegro na szybko wrzuciłam zdjecie glukometr + paski.
Dzisiaj dostałam pismo od osoby prywatnej która sprzedawała również to samo że to jego
zdjęcie. Ta osoba dokonała u mnie zakupu tym sposobem wyciagneła dane i wysłała pismo.
Niestety prośby, przepraszanie, pytanie o zmniejszenie kwoty czy rozłozenie na raty
nie ma skutku. Rozmowa telefoniczna zakończyła się tym że ten Pan powiedział że nie ma
czasu i się rozłączył. Osoba ta żada 600 zł w ciągu 7dni. Co mogę w tym przypadku
zrobić?.Jestem bezradna, nie napisała ta osoba też do mnie wcześniej o całej sytuacji.

Czy mam mu zapłacić czy można to jakoś inaczej rozwiązać

Trzeba by zobaczyć pismo. Z opisu nie ma podstaw do płacenia czegokolwiek.

Na ten moment na pewno sprzedałaś glukometr.

Sprzedajesz kolejny glukometr?
Posiadasz więcej czy sprzedajesz już raz sprzedany?

Pismo jest słowo w słowo (włącznie z niedorzecznym punktem b) skopiowane z pewnej strony.

Należy przede wszystkim domagać się zapłaty oraz finalizacji zawartej przez Allegro umowy sprzedaży.

sprzedaję jeszcze raz bo ta osoba go kupiła aby uzyskać moje dane
Napisałam tej osobie o punkcie b ze jest to na allegro niewykonalne, tez cisza

to tak zrobię tyle co zrobić z tym co dostałam nie wiem też odesłać jakieś pismo
nawet jeśli słusznie, to poprosiłam o rozłożenie tego na raty, bez odzewu

Glukometr wystawiony aby kupić córce zbiorniki do pompy, które kosztują tyle samo, a teraz okazuje się że muszę jeszcze 600 zł wpłacić ;/

Wogóle to bardzo dziękuję za odzew, jestem naprawdę wdzięczna

agnessj napisał:
muszę jeszcze 600 zł wpłacić ;/

To, że ktoś tak napisał, nie oznacza, że trzeba cokolwiek wpłacać. Wpłacić to na razie musi on.

Boję się że po 7 dniach sprawę skieruje do sądu tak jak napisał

Niby powinien ale allegro w tych sprawach wcale nie pomaga, wypełnia sie wniosek że nie zapłacił, allegro zwraca prowizję i temat się kończy

agnessj napisał:
Boję się że po 7 dniach sprawę skieruje do sądu tak jak napisał

Nie napisał, a wkleił z szablonu na stronie. A jeżeli rzeczywiście to zrobi, i sąd uzna jego "żądania" za zasadne, należy wyegzekwować swoje naprawdę zasadne żądanie zapłaty za kupiony produkt.

Masz dane kupującego. Wyślij wezwanie zapłaty kwoty za rzecz pod rygorem domagania się finalizacji umowy przed sądem.

Roszczenia drugiej strony są naciągane i wymagają udowodnienia zarówno co do zasadności jak i kwoty. Twoje nie wymagają dowodu. Dowodem jest kliknięcie "kup teraz".

ok, to najwyżej napisze takie pismo i wyślę za potwierdzeniem odbioru w poniedziałek, tak jak on to zrobił - dziękuję

Zapytałam skąd taka kwota ale jak pisałam ten Pan wogóle się nie odzywa, zero kontaktu
Bo żebym ręce umywała czy coś chciałam jakoś dojść do porozumienia, bez szans.

Przeszukałam cały internet chyba dzisiaj, pół dnia nad tym siedzę bo mnie to męczy, czy ktoś miał podobny przypadek ale niestety nie, albo się dogadywali a zazwyczaj najpierw taka osoba pisała że ktoś ma jego zdjęcie prosze o usunięcie a tu od razu pismo.

Ostatnia edycja:
Nie pisz rzeczy w stylu: poprosiłam o rozłożenie tego na raty, bez odzewu

Pisząc tak do tej osoby uznajesz jego roszczenie. To strzał w stopę.

C. K. napisał:
Pismo jest słowo w słowo (włącznie z niedorzecznym punktem b) skopiowane z pewnej strony. ...
A co to ma do rzeczy tutaj, że skopiowane i co widzisz niedorzecznego w owym punkcie?

Shocked napisał:
Pisząc tak do tej osoby uznajesz jego roszczenie. To strzał w stopę.

Ech, właśnie tak jest gdy człowiek w tych sprawach jest ciemny jak nie wiem co.
Ale ogólnie mam mu nie płacić ? Liczę na to że to że skieruje sprawę dalej to blef ale pewności nie mam.

agnessj napisał:
... że to jego zdjęcie. ...
Na początek warto poprosić o udowodnienie autorstwa owego zdjęcia chyba, że sama wiesz o tym.

Powrót