Zdjęcie bez mojej zgody!!

• Autor wątku Autor wątku korniktp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

korniktp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam

Właśnie dowiedziałem sie od osób trzecich, że moje zdjęcie pojawiło sie na stronie internetowej firmy "X". Zdjęcie wykonane jest na targach. Na zdjęciu jestem tylko ja i produkt tej firmy. Nie wyraziłem zgody na robienie mi zdjęcia i na jego publikację. Jestem osobą pełniącą funkcję publiczną. Co w takim wypadku mam zrobić???

Proszę o odpowiedz

Witam,

jest Pan osobą publiczną, a więc w określonych okolicznościach pański wizerunek może być rozpowszechniany bez konieczności uzyskiwania pańskiej zgody. Oczywiście będzie się to odnosić do czynności oficjalnych, nie będzie zaś miało, w ogólności, zastosowania do czynności pełnionych prywatnie. Określa to Art.81. ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku - Art.81.
Przepis prawny:
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
A więc wszystko będzie zależało w jakim charakterze występował Pan na owych targach w momencie wykonywania fotografii.

Zdjęcie zostało zrobione na łóżku wodnym firmy "X". Prywatnie poprosiłem kolegę o zrobienie tego zdjęcia moim aparatem aby mieć pamiątkę z targów, natomiast hostessa tez zrobiła zdjęcie i to zdjęcie jest umieszczone na stronie firmy "X"

a na targach, w momencie robienia zdjęć, przebywał Pan oficjalnie czy prywatnie?

Przyjechałem z grupą uczniów i pełniłem role opiekuna grupy.

No tak, a poza tym, że pełni Pan funkcję publiczną, to czy można powiedzieć, że jest Pan osobą powszechnie znaną - np. na obszarze Polski (tak, jak w przybliżeniu wynosi zasięg Internetu...)?

Powrót