zdjęcie na okładce a prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku Barbara19625
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Barbara19625

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, Piszę wiersze i zdecydowałam sie je wydać, zaproponowałam wydawnictwu swoją wersję okładki tj zdjęcie mojego syna w wersji czarno-białej, Wydawnictwo okresliło że zdjęcie jest jednak niestosowne do danego wydania i zaproponowało mi inną okładkę, sugerując że kolorowa jest bardziej rzucajaca się w oczy po czym zaproponowano mi okładke na której figuruje jakiś mężczyzna w wersji czarno białej. Odpisałam ;Oczywiście okładka podoba się i akceptuję ją pod warunkiem że nikt nie będzie rościł pretensji o swój wizerunek. Książka jest wydawana na mój koszt,to ja mam dokonać akceptacji, czy powinnam zażądać od wydawnictwa zgodę tej osoby na użycie jej wizerunku? kto w przypadku późniejszych roszczeń poniesie odpowiedzialność Zaznaczam ze współpraca z owym wydawnictwem nie układa sie wzorowo
Proszę o szybką pomoc.

To Wydawnictwo będzie odpowiadać za możliwe bezprawne rozpowszechnianie cudzego wizerunku.

Dziękuję bardzo za odpowiedz , czy powinnam poprosić wydawnictwo o zgodę osoby będącej na zdjęciu na umieszczenie na okładce?

Powrót