zdjęcie osoby publicznej na konkurs?

• Autor wątku Autor wątku Kajetanch
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kajetanch

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, jeśli nie w tym dziale to przepraszam. Będąc na koncercie znanego zespołu zrobiłem zdjęcie wokaliście, (zaznaczam, że przed wejściem na koncert nie było informacji o zakazie fotografowania). Teraz jedno ze zrobionych zdjęć z wizerunkiem wokalisty chcę wystawić do konkursu fotograficznego. W związku z czym pytanie czy nie naruszę w ten sposób ustawy. Czy odnosi się do tego art.
Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.

2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:

1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
Proszę o odpowiedź za co z góry dziękuję.

Zalezy czy organizator koncertu wyraził zgode na robienie zdjęc chyba, osobom publicznym można pstrykać do woli z tego co myslę

Mi się tez tak wydaje, przed wejściem na salę pokazywałem aparat i nie było żadnego problemu, jak też nikt mi nie zwracał uwagi na temat robienia zdjęć w trakcie koncertu, nie byłem sam z aparatem i się wcale nie ukrywaliśmy. Przed koncertem zapowiadający też o tym nie wspominał. Byłem wcześniej w W-wie na innym koncercie i tam było jasno powiedziane, że jest zakaz robienia zdjęć podczas koncertu, była 20 minutowa sesja dla fotografów. Tutaj tego nie było. Wolę się jednak poradzić fachowców

Organizator koncertu nie ma tu w ogóle nic do powiedzenia.

Można rozpowszechniać, jeśli uznamy ze piosenkarz ten wykonuje "funkcje publiczne".

Powrót