Zdjęcie osoby publicznej

• Autor wątku Autor wątku napinka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

napinka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mam nadzieję że napisałem w dobrym dziale.

Moje pytanie jest następujące. Czy policjant jest osobą publiczną i czy mogę zamieścić jej zdjęcie w internecie? Nie jest to tajny agent czy coś w tym stylu. Gdzieś kiedyś słyszałem że zdjęcia osób publicznych można umieszczać na forach ,stronach itp Czy jest to prawda?

Można w sumie powiedzieć że zdjęcie już jest umieszczone w internecie przez samego właściciela na portalu NK ale czy mogę je umieścić na forum?

Pozdrawiam

ps. jakby można było przytoczyć jakieś konkretne akty prawne

policjant jest funkcjonariuszem publicznym, a to moim zdaniem nie to samo, co osoba publiczna...

Według mnie nie możesz. Zgadzam się z kravczoo to żadna osoba publiczna. To, że ktoś w jakimś portalu wrzuci swoje zdjęcie wcale nikogo nie upoważnia do legalnego, dalszego przetwarzania tego zdjęcia.... Nie próbuj.

Pozdrawiam.

Osoba publiczna - osoba, która wykonuje funkcje publiczne lub przez inną swoją działalność zawodową, gospodarczą, społeczną, polityczną, kulturalną itp. wpływa znacząco na funkcjonowanie społeczeństwa.

Decyzja Rady z dnia 28 listopada 2002 r. ustanawiająca europejską sieć ochrony osób publicznych dla jej potrzeb określa osobę publiczną jako każdą osobę, której przyznaje się służbę ochrony, zgodnie z ustawodawstwem krajowym Państwa Członkowskiego (Unii Europejskiej) lub na podstawie przepisów organizacji lub instytucji o charakterze krajowym lub ponadnarodowym.
Osoba publiczna wg wikipedii

Funkcjonariuszem publicznym – stosownie do treści art. 115 § 13 kk jest:

1) Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej,

2) poseł, senator, radny,

3) sędzia, ławnik, prokurator, notariusz, komornik, kurator sądowy, osoba orzekająca w sprawach o wykroczenia (inspektorzy pracy) lub w organach dyscyplinarnych działających na podstawie ustawy (np. członkowie Izb Lekarskich),

4) osoba będąca pracownikiem administracji rządowej (np. Prezes Rady Ministrów, członkowie Rady Ministrów, Wojewoda), innego organu państwowego (np. pracownicy Kancelarii Prezydenta RP, Kancelarii Sejmu, Senatu, Biura Rzecznika Praw Obywatelskich, Biura Trybunału Konstytucyjnego) lub samorządu terytorialnego chyba, że pełni wyłącznie czynności usługowe (do grona tego zaliczyć należy zatrudnionych w Urzędach Gminy, jednostkach pomocniczych gminy, ośrodkach pomocy społecznej), a także inna osoba w zakresie, w którym uprawniona jest do wydawania decyzji administracyjnych (osoby te są funkcjonariuszami publicznymi tylko przy wydawaniu i w związku z wydanymi decyzjami administracyjnymi, np. lekarz wydający decyzję administracyjną o zaliczeniu chorego do osób niezdolnych do pracy),

5) osoba będąca pracownikiem organu kontroli państwowej lub organu kontroli samorządu terytorialnego, chyba że pełni wyłącznie czynności usługowe (np. pracownicy NIK-u, Rzecznik Praw Obywatelskich, organy kontroli – Państwowa Inspekcja Handlowa, Regionalna Izba Obrachunkowa),

6) osoba zajmująca kierownicze stanowisko w innej instytucji państwowej, a więc kierownicy instytucji, ich zastępcy, kierownicy działów i wydziałów,

7) funkcjonariusz organu powołanego do ochrony bezpieczeństwa publicznego (Policja, ABW, Straż Graniczna) albo funkcjonariusz Służby Więziennej,

8 ) osoba pełniąca czynną służbę wojskową.

Osoba pełniąca funkcję publiczną – to zgodnie z art. 115 § 19 kk funkcjonariusz publiczny, członek organu samorządowego, osoba zatrudniona w jednostce organizacyjnej dysponującej środkami publicznymi, chyba, że wykonuje wyłącznie czynności usługowe, a także inna osoba, której uprawnienia i obowiązki w zakresie działalności publicznej są określone lub uznane przez ustawę lub wiążącą Rzeczpospolitą Polskę umowę międzynarodową.

W rozumieniu tym, za osobę pełniącą funkcję publiczną można, zatem uznać nauczyciela, w tym nauczyciela akademickiego, niekoniecznie pełniącego funkcję kierownika szkoły, lekarza zatrudnionego w publicznym zakładzie opieki zdrowotnej (przychodni, pogotowiu, szpitalu), jak i lekarza, który udziela świadczeń zdrowotnych w ramach przysługujących pacjentowi świadczeń zdrowotnych finansowanych ze środków publicznych.

Osoba zaś publiczna w potocznym znaczeniu to tak która jest powszechnie znana i rozpoznawana.

Z tego co napisaliście wnioskuje że zdjecie funkcjonariusza publ. nie mozna dawac bez jego zgody? wg info ktore znalazłem (drugi cytat) taką osobą jest również np. prezydent, i jego zdjęcie umieszczać można...? Sam się już w tym pogubiłem wiec z góry przepraszam za pisanie głupot :)

ps. a co gdybym dał sam link do tego zdjęcia lub galerii bez umieszczania zdjecia na stronie/forum? wtedy chyba bym nie łamał prawa...?

funkcjonariusz publiczny a osoba publiczna to dwa różne pojęcia... osobą publiczną jest prezydent, ponieważ
wikipedia napisał:
wpływa znacząco na funkcjonowanie społeczeństwa
nie potrafię natomiast doszukać się znaczącego wpływu na funkcjonowanie społeczeństwa zwyczajnego policjanta ;)
co do linku, to moim zdaniem nie powinno być problemu, choć nie dam sobie uciąć za to głowy

§ 13. Funkcjonariuszem publicznym jest:
1) Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej,
2) poseł, senator, radny,
2a) poseł do Parlamentu Europejskiego,
3) sędzia, ławnik, prokurator, funkcjonariusz finansowego organu postępowania przygotowawczego lub organu nadrzędnego nad finansowym organem postępowania przygotowawczego, notariusz, komornik, kurator sądowy, syndyk, nadzorca sądowy i zarządca, osoba orzekająca w organach dyscyplinarnych działających na podstawie ustawy,
4) osoba będąca pracownikiem administracji rządowej, innego organu państwowego lub samorządu terytorialnego, chyba że pełni wyłącznie czynności usługowe, a także inna osoba w zakresie, w którym uprawniona jest do wydawania decyzji administracyjnych,
5) osoba będąca pracownikiem organu kontroli państwowej lub organu kontroli samorządu terytorialnego, chyba że pełni wyłącznie czynności usługowe,
6) osoba zajmująca kierownicze stanowisko w innej instytucji państwowej,
7) funkcjonariusz organu powołanego do ochrony bezpieczeństwa publicznego albo funkcjonariusz Służby Więziennej,
8) osoba pełniąca czynną służbę wojskową.

jak już podawać przepis to aktualny...[FONT=&quot]

[/FONT]

Ostatnia edycja:
czyli zdjęcia nie mogę a link tak, zgadza się?

Nie bede pisal nowego tematu wiec zadam je tutaj bo w sumie tez chodzi o policjanta.Czy podczas interwencji policji mozna wyjac kamere i cale zajscie filmowac ? czy gdy funkcjonariusz powie zeby kamere schowac ze nie mozna filmowac blefuje czy mowi prawde ?

Z gory dzieki za odpowiedz

Powrót