Zdjęcie poglądowe

• Autor wątku Autor wątku Qatro
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

Qatro

Użytkownik
Odpowiedzi
89
Witam, podobne tematy przewijają się przez forum, mimo to zapytam o dokładne znaczenie terminu "zdjęcie poglądowe". Czy to zdjęcie może odbiegać w znacznym stopniu od przedmiotu sprzedawanego, czy nie jest to celowe wprowadzanie kupującego w błąd? Szczerze napisawszy, ja myślałem, że to zdjęcie przedstawia sprzedawany produkt, z tą różnicą, że na nim produkt jest nowy, a ja kupuję używany.

Dla przykładu (mojego), płyta indukcyjna Vario Power

zdjęcie poglądowe z aukcji:
http://bilder.baur.de/pool/formatz/8204183.jpg

zdjęcie rzeczywiste przedmiotu:
http://www.skiftselv.dk/images/products/caso-vario-power-3400-classic.380.700.2.jpg

Różnica w obudowie a co za tym idzie w użytkowaniu, na pierwszym zdjęciu góra cała w szkle ceramicznym, na drugim tylko pola grzewcze w szkle, a reszta z plastiku.
Adres aukcji: http://allegro.pl/show_item.php?item=4187879088

2. Jak załatwić sprawę reklamacji. Płyta kupiona na aukcji internetowej (alledrogo), opis "Stan urządzenia: Używany do pokazów, możliwe ślady użytkowania; Gwarancja: 6 miesięcy (nie jest to gwarancja producenta)". Płyta przyszła pęknięta na plastikowej obudowie, z kurierem spisaliśmy szkodę. Co dalej robić? Czekać na ustalenia firmy kurierskiej ze sprzedającym, czy od razu reklamować u sprzedającego i domagać się wydania przedmiotu zgodnego z umową lub zwrotu pieniędzy? Kto pokrywa koszty przesyłek?

Ostatnia edycja:
Już się poprawiam:tuptup:

a) status stron (obydwu)
- Przedsiębiorca - sprzedawał towar w związku z prowadzoną działalnością gospodarczą
- os. fizyczna - nabywał towar

b) podstawy reklamacji
- reklamacja na podstawie Gwarancji
- reklamacja na podstawie ustawy jako Towar niezgodny z umową
??? nie wiem, wydaje mi się, że na podstawie ustawy

c) przy zakupach na aukcjach internetowych, określić typ
- licytacja

d) wskazać daty
- zakupu przedmiotu - 04.05
- zauważanie danej wady - 06.06
- data złożenia reklamacji - zastanawiam się, czy czekać na informację od firmy kurierskiej lub sprzedawcy (spisaliśmy protokół), czy nie czekać i ją składać? kto pokrywa koszty wysyłek?
- data rozpatrzenia reklamacji -n.d.

e) przedmiot zakupu - płyta indukcyjna

f) opisać zaistniały:
- problem: sprzedający umieścił zdjęcie poglądowe, które odbiega od rzeczywistego wizerunku przedmiotu. Wydaje mi się to celowe, ponieważ w łatwy sposób można znaleźć zdjęcie takiego samego przedmiotu co sprzedawany.
- wadę: pęknięcie obudowy

Ostatnia edycja:
Otrzymałem właśnie e-maila od sprzedającego z informacją, że chce wysłać do mnie kuriera po wadliwy przedmiot (mam mu najpierw wysłać skan protokołu). Czy mogę wydać mu ten przedmiot, czy w raz z nim wysłać pismo z reklamacją, czy wysłać je osobno listem poleconym???

Qatro napisał:
- os. fizyczna - nabywał towar
W podanym linku aukcję wygrała firma. To na tej aukcji kupowałeś?
Qatro napisał:
że chce wysłać do mnie kuriera po wadliwy przedmiot
Wyślij przedmiot wraz z pismem reklamacyjnym. Jeśli to możliwe, to na liście przewozowym wpisz zawartość przesyłki: nazwę, model przedmiotu oraz pismo reklamacyjne.

Witam, to nie moja aukcja tylko podobna. Kuriera będzie zamawiał sprzedający, ciekawe czy mogę coś dopisać?

Powrót