Zdjęcie postaci z gry oraz efekty specjalne na witrynie www

• Autor wątku Autor wątku michal4152
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
michal4152

michal4152

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam, mam pytanie bardziej od strony cywilnoprawnej

1. Osoba robi projekt graficzny na zlecenie i w nim wykorzystuje grafikę z filmu lub gry, oczywiście taka usługa nie jest za darmo
2. Osoba ta podaje swoje dane na dole stopki aby było wiadomo kto to wykonał
3. Osoba ta podaje listę swoich projektów na swoje oficjalnej stronie www
4. Obserwując strony www na ich grafice oraz tle są wykorzystywane grafiki autorskie, nie ich jak to ma się do prawa autorskiego?
5. Czy wykorzystywanie grafiki jednej lub dwie nie naraża się taka osoba na konsekwencje prawne?
6. Osoba co będzie oskarżona o wykorzystywanie tych grafik a reszta będzie miała w swoim stylu jak to ma się do prawa?

Głównie chodzi mi o samo wykorzystywanie grafik wiem że z punktu cywilnoprawnego bez zezwolenia nie można wykorzystywać ale to w jakimś sensie jest reklama samej gry lub filmu gdzie ludzie zaczynają się pytać lub dowiadywać jaka to gra? Jaki to film jest? bo chętnie by obejrzał/a

Nie wiem po co ta numeracja, zadałeś tylko trzy pytania.
Każdy utwór ma swojego autora, któremu przynależą si prawa autorskie, nie zależnie czy włączył do niego utwór innego autora. To czy to zrobił legalnie, za odpowiednią zgodą, czy nie to zupełnie inna kwestia. Jeśli bez zgody to naraża się na odpowiedzialność cywilną i karną, nie wpływa to jednak posiadanie przez niego praw autorskich do jego utworów.

Powrót