zdjęcie rozpowszechnione bez mojej wiedzy i zgody

• Autor wątku Autor wątku skarlet27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

skarlet27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Moje zdjęcie zostało skopiowane z mojego profilu na pewnym ogólnie znanym portalu i bez mojej zgody zostało wykorzystane na kilku innych dużych portalach w sposób rażący moją osobe. Przy czym w kilku przypadkach zostało dodane przez samych administratorów tych zupełnie innych portali. Jestem osobą prywatną i nie dawałam zgody na wykorzystywanie mojego zdjęcia , wizerunku ani obrażanie mojej osoby na innych portalach. Rozumiem ,że portale w regulaminach mają napisane,że nie ponoszą odpowiedzialności za zamieszczane materiały jednak w moim przypadku sami administratorzy portali zamieścili te materiały i co za tym idzie czerpią z tego korzyści majątkowe. Chciałam dodać ,że skala zjawiska jest duża-ok milion pięćset tysięcy osób widziało moją osobe właśnie na innych portalach. Ja dając zdjęcie na swój profil zgodziłam sie na to żeby było ono na moim profilu , na tym konkretnym portalu ale tylko tam. Czy mam prawo ścigać z urzędu osoby które się dopuściły rozpowszechniania mojego zdjęcia poza portalem na którym mam profil?

Chodzi mi o to, czy zdjęcie skopiowane na jednym portalu i rozpowszechniane bez zgody na innych portalach jest łamaniem prawa autorskiego i praw pokrewnych?

Tak jest to łamanie praw autorskich. Ponadto narusza twoje prawo do ochrony wizerunku.

Jeżeli dodane to zostało przez administratora portalu czy wówczas odpowiada za to właściciel domeny? (administrator czasem równa się właściciel ale to nie jest zasada)

odpowiada osoba, ktora umiescila zdjecie. do wlasciciela domeny mozesz napisac z prosba o usuniecie zdjec i/lub zablokowanie dostepu do nich

Witam,
dobre portale mają zwykle taką zakładkę "zgłoś nadużycie" - trzeba tam zgłosić tą sytuację. Ale jak myślę, portale o których mowa, pewnie jej nie mają, więc trzeba samemu.
W takim przypadku wysłałbym nie prośbę, a powiadomienie do admina o dokonaniu nadużycia przez autorów artykułów - publikacji utworu (tu zdjęcia) bez posiadania odpowiednich majątkowych praw autorskich lub licencji oraz o złamaniu Art. 81.2 ustawy o prawach autorskich i prawach pokrewnych w zakresie publikacji wizerunku (chyba, że jesteś na tych zdjęciach jedynie szczegółem ogólnej kompozycji - Art. 81.2.2 tejże ustawy) i że domagasz się zaniechania emisji twoich utworów i wizerunku.

W tym momencie, admin staje się już stroną w takiej sprawie, bo to w końcu na jego stronach publikowany jest twój wizerunek i utwór... i powinien jak najszybciej wyjaśnić temat we własnym interesie. Inna rzecz, czy zareagują, bo pewnie takich sytuacji mają dużo...

A cha, i poczytaj np. Art.115.2 ustawy o prawach autorskich; ktoś w takiej sytuacji jak ty naprawdę może narobić niezłego kuku innym, którzy chcą jemu zrobić kuku...i to tylko z mocy tej ustawy, która naprawdę bywa bezwzględna, jeśli idzie o dobro autora...

Powrót