S
skarlet27
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 14
Moje zdjęcie zostało skopiowane z mojego profilu na pewnym ogólnie znanym portalu i bez mojej zgody zostało wykorzystane na kilku innych dużych portalach w sposób rażący moją osobe. Przy czym w kilku przypadkach zostało dodane przez samych administratorów tych zupełnie innych portali. Jestem osobą prywatną i nie dawałam zgody na wykorzystywanie mojego zdjęcia , wizerunku ani obrażanie mojej osoby na innych portalach. Rozumiem ,że portale w regulaminach mają napisane,że nie ponoszą odpowiedzialności za zamieszczane materiały jednak w moim przypadku sami administratorzy portali zamieścili te materiały i co za tym idzie czerpią z tego korzyści majątkowe. Chciałam dodać ,że skala zjawiska jest duża-ok milion pięćset tysięcy osób widziało moją osobe właśnie na innych portalach. Ja dając zdjęcie na swój profil zgodziłam sie na to żeby było ono na moim profilu , na tym konkretnym portalu ale tylko tam. Czy mam prawo ścigać z urzędu osoby które się dopuściły rozpowszechniania mojego zdjęcia poza portalem na którym mam profil?