Zdjęcie samochodu użyte w logo firmy

• Autor wątku Autor wątku Terikan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Terikan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Planuje stworzyć logo firmy i chciałbym umieścić w nim m.in. zdjęcie samochodu (który już nie jest produkowany). Czy kupując prawa autorskie do danego zdjęcia, bądź kupując dany samochód i robiąc mu zdjęcie, mogę je umieścić w swoim logo (zakrywając logo marki samochodu), wrzucić na billboardy i tym samym używać do celów komercyjnych?

Osobiście wydaje mi się to dość wątpliwe, ale wolę podeprzeć się zdaniem bardziej wtajemniczonych ;)

Pozdrawiam.

W logo raczej nie. Może to wprowadzać w błąd i naruszac prawa do wizerunku etc.. Zwłaszcza jeżeli masz komis samochodowy lub coś w tym stylu (wytwarzanie nieprawdziwego odczucia długoletniego związku z jakąś marką). To teoria
Drugą sprawą jest to, że bardzoooo wysoce wątpliwe jest to aby ktoś cię ścigał za umieszczenie np. garbusa w logo pizzerii. a to praktyka
Z mojego doświadczenia wiem, że komisy, warsztaty wykorzystują zdjęcia aut do swojej reklamy i nikt jeszcze nikogo za to nie ścigał.

też to zauważyłem. prawa autorskie do zdjęcia generalnie będą Twoje, prawo do wizerunku też odpada. i najważniejsze - auto nie spełnia przesłanek utworu (początek ustawy prawo autorskie), chyba że było produkowane w małej ilości sztuk (np. dla celów kolekcjonerskich). inna sprawa czy nie będziesz wprowadzał klientów w błąd. przyda się więcej szczegółów od Ciebie

Tylko właśnie chodzi o to żeby znajomość samych kształtów samochodu (np. Fiat 125p) powodowała większą rozpoznawalność / zapamiętywalność logo.

W praktyce prawie każdy wie jak jest, natomiast chcąc się rozwijać i mając pewne plany na przyszłość chciałbym nie wykraczać poza prawo gdyż wiąże się to z konsekwencjami finansowymi, a przeczy to celowi jakiejkolwiek firmy nastawionej na zarobek.

Chyba "nie ma sensu kupować kredensu", jak to śpiewał Kazik, w każdym razie dzięki za odp :cool:

Powrót