Zdjęcie w artykule

• Autor wątku Autor wątku krotoszyn21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krotoszyn21

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
W Białymstoku organizowane są różne jarmarki. Jednym z nich jest mój, organizowany od ponad 5 lat. Mamy wyrobioną markę i ludzie nas dobrze znają. Jeden z portali internetowych na swojej stronie oraz na FB umieścił zdjęcie przedstawiające nasz jarmark jako opis jarmarku konkurencji. Nadmienię, że jarmark konkurencji jest robiony na stołach, pod lichymi namiotami, natomiast nasz w estetycznych, drewnianych domkach. Na moją prośbę by zdjęcie zostało zmienione redaktor odpisał mi tak:
"Zdjęcia zamieszczone w artykule są naszą własnością i mamy prawo je zamieszczać obrazując pasujący naszym zdaniem do nich artykuł. Także zdjęcie nie zostanie ani usunięte, ani zmienione."

Czy faktycznie ma do tego prawo? Przecież to jest jawne kłamstwo.

Ma prawo zamieszczać zdjęcia swojego autorstwa.
Gdyby ów portal był prasą a szczególnie zarejestrowanym dziennikiem lub czasopismem podlegałby Prawu prasowemu. Zatem miałby obowiązek przekazywania prawdziwych informacji a w razie konieczności umieszczania bezpłatnie sprostowań.

Nawet jeżeli zdjęcie jest kłamstwem? Nie można tego podpiąć pod 23KC czyli naruszanie dóbr osobistych człowieka lub firmy? Przecież te domki stanowią od wielu lat wizytówkę naszej firmy, a nie konkurencji.

Jeśli uważasz, że zostały naruszone dobra osobiste firmy możesz wystąpić na drogę sądową. Należy jednak pamiętać, że naruszenie ma się opierać na obiektywnych przesłankach a nie subiektywnym odczuciu pokrzywdzonego.

Powrót