zdlużenie czynszowe

• Autor wątku Autor wątku dora4914
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dora4914

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Zwracam się z pytaniem w imieniu mojej siostry...Mieszka w mieszkaniu spoldzielczym.Lokal ten jest zadluzony na ok. 4000 zł.Od kilku dni nachodzi ja Spóldzielnia Mieszkaniowa,że ma sie wyprowadzic do lokalu zastępczego o niższym standardzie i metrazu.Grożą,że komisyjnie ją z tego mieszkania wyrzuca...Nadmienię,że byl wyrok Sadu o eksmisję i sprawa jest u komornika.Mam pytanie:Czy Spółdzielnia mieszkaniowa ma prawo wyrzucic lokatora z mieszkania nawet do zastepczego mieszkania, jesli zadluzenie jest nizsze niż wklad mieszkaniowy i czy można tak zrobić podczas panującej zimy?I czy Spółdzielnia ma prawo nękać tak swoich lokatorów?Nachodzić ich późnym wieczorem i straszyc?Co można z tym faktem zrobic?

[cytat="dora4914"]Grożą,że komisyjnie ją z tego mieszkania wyrzuca...
[/cytat]
Nie byłem obecny przy tych "groźbach", ale wydaje mi się, że mogła to być forma informacji.

[cytat="dora4914"]
Mam pytanie:Czy Spółdzielnia mieszkaniowa ma prawo wyrzucic lokatora z mieszkania nawet do zastepczego mieszkania, jesli zadluzenie jest nizsze niż wklad mieszkaniowy [/cytat]
Tak - wkład bedzie podlegał rozliczeniu.

[cytat="dora4914"] czy można tak zrobić podczas panującej zimy? [/cytat]
Tak. Okres ochronny dot. jedynie eksmisji bez wskazania lokalu zastępczego.

[cytat="dora4914"] I czy Spółdzielnia ma prawo nękać tak swoich lokatorów?Nachodzić ich późnym wieczorem i straszyc? [/cytat]
Nie dostrzegłem tu nękania w postępowaniu Sp-ni. Straszenia także nie zauważyłem.
"Nachodzenie" można też nazwać wizytą. Zazwyczaj pora wieczorowa daje większe szanse na zastanie lokatora.

[cytat="dora4914"] Co można z tym faktem zrobic?[/cytat]
Spłacić zadłużenie. Proponuję udać się do Sp-ni, przedstawić swoją propozycję spłaty zadłużenia (realistyczną) i liczyć na jej przychylność.

Dziękuje bardzo ,za odpowiedź.Przekazałam wszystko siostrze.

Powrót