Zdobycie danych teleadresowych rodziny

• Autor wątku Autor wątku Emulka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Emulka

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 048
Witam,

przez około dwa lata byłam zamężna z mężczyzną, który po podpisaniu przez nas intercyzy zaciągnął ogromne kredyty. Teraz ich nie spłaca. Co jakiś czas odzywają się do mnie jego wierzyciele w sprawie ściągnięcia ze mnie jego długów. Na to ja oczywiście pokazuję intercyzę i oświadczam, że nie są to moje zobowiazania. Nie powiem, zdarzały się też pożyczki, którymi i ja jestem obciążona, ale spłacam to wszystko na bieżąco- no cóż, tak bywa.

Dzisiaj do mojej mamy zadzwoniła Pani z obsługi klienta jednego ze skoków, w którym mój były mąż zaciągał pożyczkę (już po intercyzie). Wydało mi się to bardzo dziwne, gdyż akurat ta firma posiada moje aktualne dane korespondencyjne, na które co jakiś czas wysyła ponaglenia i wezwania do zapłaty, na co ja cierpliwie odpowiadam i odmawiam uregulowania zadłużenia z w/w względów. Wprawdzie nie zawsze mam możliwość odebrania telefonu i staram się do nich oddzwaniać, ale często jest tak, że nie mam możliwości.

Czy jest możliwość, abym dowiedziała się, w jaki sposób SKOK otrzymał numer telefonu mojej mamy? Nie zgłaszałam ani nie podawałam jej numeru telefonu. Nie ma jej w żadnym systemie typu książki telefonicznej online. Mam podejrzenie, że zdobyli ten numer w jakiś sposób z danych banków, co w mojej ocenie jest nielegalne, ponieważ nie jest to osoba związana z tym całym problemem. Czy jest także jakaś możliwość aby zakazać im kontaktowania się z moją rodziną, gdyż znają moje dane a dodatkowo staram się być z nimi na bieżąco?

Dziękuję za wiadomości i sugestie.

Powrót