Zdobycie statusu studenta podczas trwającej umowy zlecenie

• Autor wątku Autor wątku Chicken13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

Chicken13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie,
We wrześniu podpisałem umowę zlecenie na kwotę 10 tys. miesięcznie. Wówczas nie miałem statusu studenta, wiec wypłata była pomniejszana o wymagane składki. Udało mi się zdobyć status studenta z dniem 1 pazdziernika. Przekazałem pracodawcy w tym samym dniu zaświadczenie o statusu studenta. Teraz wypłatę za październik dostałem również pomniejszoną o składki a nie netto=brutto. Gdy zapytałem dlaczego to powiedzieli " bo będziesz za dużo zarabiać" i nie chcą mi wypłacić kwoty netto=brutto. Co w tej sytuacji mogę zrobić aby otrzymać pełne wynagrodzenie netto=brutto?

Wezwanie do zapłaty na początek?. Jeżeli masz dobre stosunki to zwykła rozmowa np telefoniczna którą możesz sobie nagrać - z prośbą o uregulowanie, argumentując że przecież potem też możesz mieć problem ze skarbówką czy coś w tym stylu ( w takiej rozmowie chodzi o próbę mediacji a nie o jakieś mocne straszenie argumentami prawnymi - domyślam się że również nie zależy Ci na jakimś konflikcie w efekcie czego utracie zlecenia i możliwości zarobku)
Sprawa się potoczy różnie zależnie od tego jak postąpili nieuczciwi zleceniodawcy a mieli dwie drogi:
1.Opłacili składki i nie chcą się zajmować, nie uznają Twojego problemu za ich problem
2.Nie opłacili składek, ale dali wypłatę pomniejszoną jak zwykle o składki (fikcyjne), co oznacza że przywłaszczyli sobie Twoje pieniądze, w zasadzie nawet można uznać że oszukali Skarb Państwa - bo Tobie się należy zerowy PIT a nie im.

Ostatnia edycja:
Powrót