zdublowana polisa OC w chwili zakupu pojazdu

• Autor wątku Autor wątku sanwoj2019
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sanwoj2019

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dobry wieczór,

Co mogę zrobić w sytuacji, gdy zakupiony przeze mnie pojazd miał w dniu zakupu dwie polisy OC? Poniżej wyjaśnienie sytuacji.

We wrześniu 2018 roku kupiłam od autoryzowanego dealera Forda samochód używany. Pojazd został mi przekazany z polisą ubezpieczeniową OC zawartą w firmie AXA. Polisę tą zdecydowałam się kontynuować do dnia dzisiejszego.

W połowie kwietnia 2019 roku otrzymałam pismo od innej firmy ubezpieczeniowej - Gothaer - z prośbą o uzupełnienie danych do polisy ubezpieczeniowej - bez szczegółów o jakie ubezpieczenie chodzi, na jaki pojazd, za jaki okres. Napisałam wówczas drogą mailową wyjaśnienie, że nigdy nie zawierałam z nimi żadnej polisy ubezpieczeniowej i ogólnie że mają spadać na drzewo. W odpowiedzi dostałam wezwanie do zapłaty na kwotę 650 zł za polisę na mój, kupiony we wześniu samochód - firma Gothaer twierdzi, że w okresie od kwietnia 2018 do kwietnia 2019 była u nich zawarta na ten samochód polisa.

Podsumowując: kupiłam pojazd z dwiema polisami. O istnieniu polisy w Gothaer dowiedziałam się po zakończeniu okresu trwania polisy i dostaję wezwania do zapłaty na 650zł . Wyjaśnienia, że nic nie wiedziałam na temat tej polisy i że kupiłam samochód z polisą AXA nie działają. Gothaer utrzymuje, że jako nabywca ponoszę odpowiedzialność za opłacenie polisy u nich od dnia zakupu pojazdu i wysyła kolejne wezwania do zapłaty. A na dobrą sprawę dokumentów polisowych od nich nie dostałam do dnia dzisiejszego. Dealer, który sprzedał mi auto twierdzi, że on żadnej polisy w Gothaer nie zawierał. Co robić, żeby nie płacić? Przecież to są jakieś jaja...

Poproś o stosowne dokumenty będące podstawą do zapłaty. Jedyna sytuacja w której spoczywałby na Tobie obowiązek płatności polisy której nie zawierałeś to rekalkulacja lub zapłata za kolejna ratę.

Czego dokładnie dotyczy wezwanie do zapłaty?
Zapłaty raty, całości kwoty, rekalkulacji, odsetek czy czegoś jeszcze innego?
Przytocz słowo w słowo zapis z wezwania dot. zapłaty.

"W związku z otrzymaniem dokumentacji potwierdzającej sprzedaż pojazdu (...) informujemy, że odnotowaliśmy zmianę właściciela na umowie ubezpieczenia (...). Zgodnie z obowiązującym polskim prawem, obowiązkiem zbywcy i nowego właściciela pojazdu jest solidarna opłata składki za okres, w ktorym Gothaer Towarzystwo Ubezpieczeń S.A. świadczyło ochronę ubezpieczeniową. W nawiązaniu do powyższego prosimy o dokonanie wpłaty należnej kwoty 649,96 zł w terminie wskazanym na polisie (...)".

Nie ma nic więcej.

Mass1910 napisał:
Poproś o stosowne dokumenty będące podstawą do zapłaty. Jedyna sytuacja w której spoczywałby na Tobie obowiązek płatności polisy której nie zawierałeś to rekalkulacja lub zapłata za kolejna ratę.
No właśnie wszystko wskazuje na to, że polisa nie była w pełni opłacona a Gothaer domaga się ode mnie za okres trwania polisy, w którym ja byłam właścicielem pojazdu. Tyle, że ja o istnieniu tej polisy dowiedziałam się 7 miesięcy po zakupie pojazdu!

Ostatnia edycja:
A co na to sprzedający? Kontaktowałeś się z nim w celu wyjaśnienia tej kwestii ? Z tego wezwania wynika, że były dwie polisy zakupione na pojazd.

Mass1910 napisał:
A co na to sprzedający? Kontaktowałeś się z nim w celu wyjaśnienia tej kwestii ? Z tego wezwania wynika, że były dwie polisy zakupione na pojazd.

Sprzedający twierdzi, że nigdy takiej polisy nie zawierał.

Tym bardziej poproś aby udowodnili Ci zawarcie polisy. W razie postępowania sądowego i tak będą musieli okazać jakiś dowód na zawarcie polisy.

Powrót